Brexit: egy második referendumról zajlik vita pártok között

A Munkáspárt hatalmas népszerűségre tenne szert egy második népszavazással, a konzervatív miniszterelnök lebeszélné őket erről.

Miután továbbra sem tudni, hogy milyen formában lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból, és félő, hogy az úgynevezett hard brexit valósul meg, fellángolóban a viták egy újabb referendumról.

Egy felmérés szerint az ellenzéki Munkáspárt nagyot nyerne ezen, hiszen 1,5 millió plusz szavazatra tehetne szert Jeremy Corbyn pártja. Egy másik mérés szerint még olyan választókerületekben is erősödnének, amelyek a brexit népszavazáskor többségükben az EU-ból való távozásra voksoltak.

Az EU-s álláspont egyértelmű

Theresa May reményét abban, hogy a Chequersben kidolgozott brexit megállapodás működni fog, az EU-csúcson cáfolták a tagállamok vezetői, akik közt volt, aki egy második referendumot ajánlott. Emmanuel Macron francia elnök egyenesen hazugnak nevezte a brexit-kampány vezetőit Salzburgban, akik "a második napon elhagyták a terepet, hogy ne kelljen véghezvinniük a kilépést". 

A The Independent című lap saját petícióját már 800 ezren írták alá. Corbyn ugyanakkor közölte: amennyiben miniszterelnök lesz, nem zárja ki egy második referendum szervezését a skót függetlenségről. A skót miniszterelnök szerint pedig amennyiben nincs megállapodás, el kell halasztani a kilépést.

May szerint a Munkáspártnak le kell állnia

Theresa May brit miniszterelnök szerint az olyan munkáspárti politikusok, mint Sadiq Khan, London polgármestere "le kell álljanak" egy újabb referendum propagálásával vagy a kilépés dátumának kitolásával, mert akkor visszatérnek a kezdetekhez. "A brit emberek szavaztak az EU elhagyásáról és 2019 március 29-én távozni is fogunk" - fogalmazott.

A The Guardian cikke szerint ugyanakkor szakértők azt mondják, nem volna idő egy második népszavazás megszervezésére. Ehhez ugyanis legalább fél évre volna szükség, hiszen el kell fogadni a kiírást, kampányidőszak kell megelőzze a döntést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?