Johannis szerint a legfontosabb a brexit véglegesítése

A legfontosabb a Brexit véglegesítése, hogy elkészüljön az a dokumentum, amellyel Nagy-Britannia kilépik az Európai Unióból (EU) - hangsúlyozta csütörtökön Salzburgban az Európai Tanács informális tanácskozásán Klaus Johannis. 

A román államfő kifejtette: arra kell törekedni, hogy az EU a Brexit után is korrekt, mindkét fél számára előnyös kapcsolatot építsen ki a brit királysággal. 

A migrációval kapcsolatban felmerült az EU kapcsolatainak erősítése a forrás- illetve a tranzitországokkal. Az Európai Tanács soros elnökségét ellátó Ausztria ez ügyben jelentést terjesztett elő az unió külső határai védelmének megerősítéséről. 

Klaus Johannis hozzászólásában hangsúlyozta: Románia álláspontja szerint a külső partnerországokkal való együttműködés megerősítése lehet a migrációs nyomás csökkentésére irányuló törekvések egyik alappillére. Kifejtette: Románia támogatja a külső határok megerősítését. Johannis biztosította a feleket, hogy az ország hozzájárul a dublini szerződés módosításához a szolidaritás és a felelősség megosztás elve alapján, de hozzátette: a migránsok áttelepítése mindenkor önkéntes alapon történhet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?