Vincze Loránt olyan helyen beszélt kisebbségvédelemről, ahol előtte talán soha senki

„Végső célunk, az uniós szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás megalkotása érdekében rendkívül fontos számunkra, hogy minél több fórumon beszéljünk a kisebbségek értékeiről. Ebből a szempontból jelentős, hogy az EU egy olyan intézményében mutathattuk be a Minority SafePacket, mint az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezést, ahol talán még soha nem volt szó kisebbségvédelemről” – nyilatkozta Vincze Loránt azt követően, hogy csütörtökön az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság brüsszeli plenáris ülésén bemutatta a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Az Európai Unió nem kormányzati szervezeteit – köztük a munkáltatói szervezetek, szakszervezetek és szakmai érdekképviseletek – képviselő uniós intézményt 1958-ban hozták létre, és konzultatív stásusa van az Európai Bizottságban. Az Európai Polgári Kezdeményezés rendszerének kezdeményezőjeként tanácsadással, fordítási szolgáltatással segíti a polgári kezdeményező bizottságokat, és számos módosító javaslatot nyújtott be az európai polgári kezdeményezések reformját illetően.

A csütörtöki plenáris ülésen a Bizottság elnöke, Luca Jahier méltatta Vincze Loránt bemutatóját, aki a sikeres kezdeményezés ismertetése mellett az európai polgári kezdeményezés korlátairól és nehézségeiről is beszámolt, úgy értékelve, jelenleg demokráciadeficit van az Európai Unióban. A polgári kezdeményezés ott van az európai szerződésekben, csak eredménytelen: lehetővé tette ugyan, hogy az uniós polgárok éljenek a döntéshozatalba való beleszólás lehetőségével, de az eddigi sikeres kezdeményezések közül egyik esetében sem indult be a törvényalkotási folyamat – mutatott rá.

Vincze Loránt arra kérte a 350 tagú testület tagjait, hogy az EP-választási kampány előtt vessék latba politikai befolyásukat, és győzzék meg országaikban a pártokat, hogy a kisebbségi jogok kérdése váljon témává a közelgő EP-kampányban. A civil társadalom, az önök szervezetei és hálózatai ezáltal hozzájárulhatnak az uniós demokráciadeficit felszámolásához – fogalmazott a FUEN elnöke.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?