Kubai elnök: embertelen az amerikai blokád

A megválasztása óta eltelt négy hónapról számolt be a Castro-testvérek uralma után megválasztott kubai elnök, Miguel Mario Díaz-Canel Bermudez.

Az elnök a TeleSUR dél-amerikai televíziócsatornának nyilatkozott. Mint mondta, a hatvan éve érvényben levő amerikai blokád továbbra is Kuba társadalmi és gazdasági fejlődésének legnagyobb akadálya és "embertelen". "Állandó pénzügyi üldözésről" számolt be, amely nehezíti a pénzáramlást és befektetést.

Arra a felvetésre, hogy a kubai vezetés megszállottja az amerikai blokádnak, Díaz-Canel azt válaszolta: Washington megszállotja ennek. "Egy ország normális körülményei között akarunk élni, nem veszélyeztetünk senkit, és csak társadalmi igazságot akarunk, meg egy jobb világot építeni" – fogalmazott az elnök.

Elmondta azt is, politikai irányelveit a Raúl Castro korábbi elnök beszéde inspirálja, aki azt mondta, "az emberekért, az emberekkel" a mottó, a kormány pedig a forradalmat szolgálja. Éppen ezért Díaz-Canel fontosnak tartja, hogy a vezetőknek meglegyen a kapacitásuk és a hozzáállásuk ahhoz, hogy az emberek felvetéseire választ adjanak, egy folyamatos vita és párbeszéd szükséges a társadalommal. Ezen még van mit javítaniuk – mondta.

Áprilisban Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdezt választotta meg az ország új elnökének a 604 fős országgyűlés. A férfi az Államtanács alelnöke volt 2013-tól. Az 57 éves mérnöknek alacsony az ismertsége az országban, azonban jól ismerik a Kommunista Pártban. Pártkarrierjét 1987-ben kezdte, volt már oktatási miniszter és vezetett tárgyalásokat Oroszországgal, Kínával, Japánnal, Észak-Koreával és számos dél-amerikai országgal.

Címlapi illusztrációnk forrása: thelondonpost.net

Kapcsolódók

Kimaradt?