Az RMDSZ EP-képviselőit felháborította a Sargentini-jelentés

Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselők szerint kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben.

„Felháborító és elfogadhatatlan gyakorlat, hogy az Európai Parlamentben egyesek új szabályértelmezést hozhatnak csak azért, hogy igazuk legyen. A keddi parlamenti vita hangneme és a szerdai szavazás menete is arra világít rá, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben” – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője azt követően, hogy az Európai Parlament megszavazta a Magyarországról szóló Sargentini-jelentést Strasbourgban.

Sógor Csaba EP-képviselő felszólalásában szintén arra világított rá, hogy minden EU-s tagállam esetében azonos szempontok és mérce alapján kellene az Uniónak vizsgálódnia, ami az alapértékeket, illetve az emberi jogokat illeti, különben Magyarország ilyen szintű pellengérre állítása csak politikai alapú támadásként értékelhető. Az RMDSZ mindkét EP-képviselője a Sargentini-jelentés ellen szavazott.

„Azért szavaztam a Magyarországot alaptalanul elítélő Sargentini-jelentés ellen, mert az nem más, mint egy újabb felvonás abból a magyarellenes megnyilvánulás-sorozatból, amely az Európai Parlamentben tapasztalható évek óta. 2015-ben a migrációs válság kirobbanása volt a vízválasztó pillanat, mára pedig teljesen egyértelművé vált, hogy az EP-képviselők többsége nem a Sargentini-jelentésről szavazott, hanem a nyitott, gátak nélküli bevándorlást szorgalmazók tábora csapott össze a migrációt törvényes alapokon kezelő, szabályozni kívánó oldal képviselőivel. A tegnapi parlamenti vita hangneme és a mai szavazás menete is arra világít rá, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben” – emelte ki Winkler Gyula.

Az EP-képviselő úgy véli, a kettős mérce csúcspontja az EP jogi bizottságának döntése volt, ahol pár nappal ezelőtt bejelentették, hogy megváltozott a kétharmados többség kiszámításának módszere. „Ma már nem az összes érvényesen leadott szavazatot veszik figyelembe, hanem csak az igen és a nem szavazatok számítanak - a tartózkodókat nem számolják. A Sargentini-jelentés mellett leadott 448 igen szavazat csakis ennek az előzménytelen jogi procedúrának köszönhetően képez kétharmados többséget. Felháborító és elfogadhatatlan gyakorlat, hogy az Európai Parlamentben egyesek újraértelmezhetik a szabályokat csak azért, hogy igazuk legyen. Ez a fajta durva megosztottság végzetes következménnyel járhat: az uniót szétfeszítő szakadékok elmélyülését idézi elő” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

„A Sargentini-jelentés számos politikai alapú helyzetértékelést tartalmaz Magyarországgal kapcsolatban, ami egy politikai testülettől nem meglepő, ez azonban nem mentség arra a rengeteg valótlanságra és ténybeli tévedésre, ami a szövegben található. Egységes mérce és egyenlő elbánás hiányában meggyőződésem, hogy ez az eljárás csak politikai célokat szolgál” – szögezte le Sógor Csaba EP-képviselő is felszólalásában.

Az Európai Parlament plénuma kedden vitatta meg és szerdán szavazott a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről. A plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében és 48 tartózkodás mellett fogadták el a dokumentumot. Az RMDSZ mindkét EP-képviselője a jelentés ellen szavazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?