Afrika behálózására törekszik Oroszország is

Oroszország azon dolgozik, hogy befolyást szerezzen Afrikában.

A The Guardian tudósítása szerint a legszegényebb kontinens számos országában katonai együttműködést szerveztek és fegyvereket adtak el. Legutóbb például Eritreával egyeztek ki egy logisztikai bázis kiépítésében, amely a Vörös-tengerhez adna hozzáférést az orosz hatalom számára. Ezt szeptemberben jelentették be.

A fegyverek eladása gyenge államoknak az emberi jogi és biztonsági következmények szempontjából problémás, emlékeztet a lap, különösen, miután az Egyesült Államok azt tervezi, hogy visszavon csapatokat és véget vet katonai küldetéseknek.

Az ellenőrzés akkor vált láthatóbbá, amikor három orosz újságírót meggyilkoltak a Közép-afrikai Köztársaságban, akik éppen egy orosz katonai szolgáltatásokat kínáló vállalat ügyeit vizsgálták. Megfigyelők szerint az orosz jelenlét idén erősödött meg, miután az orosz fél számos fővárosban bukkant fel, hogy együttműködést kérjen, cserébe diplomáciai támogatásért és potenciálisan jövedelmező ásványkitermelési szerződésekért.

"A hivatalos narratíva szerint az orosz kormány és a köztársaság régóta együttműködik, de őszintén, ha bárki azt mondta volna tavaly ősszel, hogy ez történik majd és hamarosan ennyi orosz lesz a helyszínen, senki nem hitte volna el" – fogalmazott egy megfigyelő.

Márciusban ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatta meg Angolát, Namíbiát, Mozambikot, Etiópiát és Zimbabwet, közös megállapodásokat írva alá, amelyek gazdasági zónákra, ásványokitermelésre, katonai és techniológiai együttműködésekre terjedtek ki.

Miért történik mindez?

Az orosz fél tart attól, hogy elszigetelődik az Egyesült Államok és az EU részéről a szíriai és ukrajnai tevékenysége miatt, éppen ezért keresnek afrikai szövetségeseket, többek között azért is, hogy az ENSZ közgyűlésén mellettük szavazzanak ezek az országok.

Egy külpolitikai szakértő megjegyzi: Kínához képest nem tud különböző árucikkeket kínálni Oroszország, de fegyvereket igen és alkalmi adósságcsökkentést is.

Mint arról korábban írtunk, Kína 60 milliárd dolláros infrastrukturális befektetéseket ígért a következő három évre az afrikai kontinens államaiban. 2015-ben már sor került egy hasonló méretű befektetés-sorozatra, Kína pedig további fejlődést ígér a legszegényebb kontinens számára – az Egy Övezet – Egy Út projekttel már megelőzve az amerikai és afrikai gazdasági segítségeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?