Putyin is találkozna Kim Dzsongunnal

Még idén Oroszországba látogathat Kim Dzsongun észak-koreai vezető - jelentette be Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke újságíróknak phenjani látogatásának befejeztével.

Kim "a közeljövőben kíván reagálni az Oroszországi Föderáció elnökének meghívására, és késlekedés nélkül, Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) munkarendjétől függően kész látogatást tenni Oroszországban. Remélem, hogy ez a vizit a közeljövőben, az év vége előtt megtörténik" - mondta.

Matvijenko szombaton közölte, hogy Kim nem tud részt venni a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon, de Phenjan magas rangú küldöttséget delegál rá. Az orosz házelnök pénteken utazott a kommunista országba, és részt vett az Észak-Korea fennállásának 70. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségeken.

Putyin augusztusban táviratban üdvözölte Kimet a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának évfordulóján, megerősítette készségét a személyes találkozóra és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, valamint - Dél-Korea bevonásával - a háromoldalú együttműködésre. Korábban Moszkva üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető június 12-i szingapúri találkozóját. Az orosz álláspont szerint ezek a pozitív fejlemények összhangban állnak a konfliktus rendezésére több mint egy évvel ezelőtt kidolgozott orosz-kínai útitervvel, amely a rendezés átfogó megközelítését feltételezi, és a felek fokozatos és összehangolt lépéseivel számol.

A csúcstalálkozót követően Moszkva több ízben sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által Észak-Korea ellen fenntartott szankciórendszer módosítását, valamint az egyes országok által egyoldalúan meghirdetett gazdasági büntetőintézkedések mielőbbi visszavonását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május 31-én járt Phenjanban, két nappal a Trump-Kim csúcsot követően pedig Moszkvában Kim Jong Nam, az ország Legfelsőbb Népi Gyűlése (a törvényhozás) elnökségének elnöke személyesen adta át Kim Dzsongun személyes üzenetét Putyinnak.

 "Abszolút kompetens és már érett politikus"

Az elnök az orosz média vezetőivel január 11-én megtartott moszkvai találkozóján "abszolút kompetens és már érett politikusnak" nevezte Kimet, aki szerinte "a nukleáris robbanótöltet és a nagy hatótávolságú rakéta létrehozásával (...) megoldotta stratégiai feladatát". Putyin úgy vélekedett, hogy Kim érdekelt a helyzet "letisztulásában, elsimításában és megnyugtatásában".

Az orosz elnök azt hangsúlyozta akkor, hogy a realitásokból kiindulva, óvatosan, tárgyalásos úton kell megoldani a Koreai-félsziget atommentesítésének feladatát. Úgy vélekedett, hogy ez végeredményben akkor valósítható meg, ha a folyamat összes résztvevője, köztük az észak-koreaiak is biztosak lehetnek abban, hogy biztonságuk nukleáris fegyver nélkül is szavatolható.

Putyin hétfőn, a Keleti Gazdasági Fórumot megelőzően fogadja Vlagyivosztokban Abe Sindzó japán miniszterelnököt. A tanácskozáson rész vesz Hszi Csin-ping kínai elnök is.

Kapcsolódók

Kimaradt?