Amerikai vadászgépek fogtak el orosz bombázókat

Az amerikai légierő F-22-es típusú vadászgépei orosz Tu-95MSZ típusú hadászati bombázógépeket fogtak be és kísértek az Északi-sarkvidék egyes szakaszai felett - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

A tájékoztatás szerint az orosz gépek a Jeges-, a Bering- és az Ohotszki-tenger felett hajtottak végre tervszerű repülést.

Korábban a Washington Free Beacon internetes oldal Michael Kucharek, az Egyesült Államok és Kanada légterének biztonságáért felelős Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a múlt hétvégén befogtak és kísértek két orosz Tu-95-ös bombázógépet.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz kozmikus erők két rakétahordozó nehézbombázója semleges vizek fölött haladt, útjuk egyes szakaszain az amerikai légierő F-22-es gépei kísérték őket. A tárcánál emlékeztettek arra, hogy a távolsági és haditengerészeti légierő pilótái rendszeresen hajtanak végre repüléseket az Északi-sarkvidék, a Jeges-tenger, az Atlanti és Csendes-óceán semleges vizei felett. Ezek a repülések a nemzetközi szabályok szigorú betartásával történnek anélkül, hogy megsértenék más országok határait - hangsúlyozták az orosz védelmi minisztériumban.

Kapcsolódók

Kimaradt?