Mentálisan sérült gyereket erőszakolhatott meg egy lett katolikus pap

Mentálisan sérült gyereket erőszakolhatott meg egy katolikus pap, a gyerek ráadásul emberkereskedelem áldozata is volt.

A 73 éves, lettországi Pāvels Zeiļát  letartóztatták, miután erős a gyanú, hogy megerőszakolt egy mentálisan sérült. Egy másik férfit emberkereskedelem vádjával tartóztattak le.

A pap a Rēzekne-Aglonai egyházmegyében szolgált, ott, ahol szeptember 22-én Ferenc pápát várják egy négynapos körúton.

Armands Lubarts, a rendőrség emberkereskedelemmel és prostitúcióval foglalkozó csoportjának vezetője elmondta, az egyik vádlott egy bizonyos összegért "szállította" a védtelen áldozatot, a katolikus egyház képviselője pedig fizetett és nemi erőszakot követett el a kiskorún.

Az Egyesült Államokban is áll a bál

New York állam főállamügyésze csütörtökön elrendelte az állam összes katolikus egyházközségének átvizsgálását esetleges szexuális visszaélések miatt. New Jersey-ben hasonló vizsgálat végett az államügyész vizsgálóbizottságot hoz létre – írja az MTI. Barbara Underwood New York állam főállamügyésze bejelentette: polgári peres eljárást indít az állam mind a nyolc egyházközsége ellen, kiderítendő, hogy az egyház megfelelően járt-e el az esetleges szexuális visszaélések feltárásában. Az államügyész bírság terhe alatti idézést küldött valamennyi egyházközségnek.

A New York állammal szomszédos New Jersey-ben Gurbir Grewal főállamügyész irányítja majd azt a különleges bizottságot, amely megvizsgálja, történtek-e a pennsylvaniaihoz hasonló szexuális visszaélések és megpróbálták-e ezeket eltussolni az egyházi elöljárók.

Mindkét államügyész hivatala hivatkozott a Pennsylvaniában néhány héttel ezelőtt egy vádesküdtszék által nyilvánosságra hozott jelentésre, amelyből kiderült: a tagállamban az elmúlt hét évtizedben több mint ezer gyermek lett papok szexuális zaklatásainak áldozata. A jelentés kitért arra is, hogy a pennsylvaniai katolikus vezetők mindvégig tudtak a visszaélésekről, de eltussolták ezeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?