Nagy ünnepre készül vasárnap Észak-Korea

A világ legelzártabb diktatúrája hetven éve létezik, ezt "ünneplik meg" vasárnap.

A hetvenedik születésnap kiváló alkalom arra is, hogy a hatalom megmutassa, milyen haditechnikával bír – éppen ezért jelentősége van annak, hogy vasárnap mit sorakoztatnak fel, figyelembe véve a rezsim közeledését az Amerikai Egyesült Államokhoz.

A felvonuláson több külföldi szereplő is megjelenik, ugyanakkor öt éve először szervezik meg a nagy tömeget bevonó, koreografált performanszot.  A The Guardian előrejelzése szerint a katonai eszközök felvonultatása és a menetelő katonák száma jelentősebb méretűre duzzad, mint amit idén láthattunk az országban.

A fő kérdés az, hogy megjelennek-e majd az interkontinentális ballisztikus rakéták, hiszen ez különösen provokatív jelzéssel bírhat idén, tekintetbe véve azt, hogy az utóbbi időszakban Kim Dzsongun nyitottabb volt a külfölddel való együttműködésben (bár ez is felemás, hiszen Észak-Koreában végül leállították az ígért nukleáris leszerelést, bár a teszteket nem folytatják).

A műholdas felvételek szerint egyelőre nem látni, hogy a helyszínre szállítanának rakétákat, de meglehet, hogy a közelben tárolják azokat.

A legutóbbi felvonulás februárban zajlott. Akkor 13 ezer katona vett részt és nagyjából 50 ezer néző, akik a phenjani Kim Ir Szen-téren gyűltek össze. Akkor mutattákl be a Hwasong-15 interkontinentális ballisztikus rakétát, amely elméletileg 13 ezer kilométeres távolságot képes megtenni.

Kapcsolódók

Kimaradt?