Mianmar: sokan tiltakoznak a Reuters bebörtönzött újságíróiért

#ArrestMeToo azaz tartóztass le engem is hashtaggel indult mozgalom, miután Mianmarban bebörtönözték a Reuters két újságíróját.

A távol-keleti országban 83 helyi újságírói álózat, női jogokért közdő csoport és fiatal aktivista fogott össze azért, hogy engedje ki a hatalom azt a két újságírót, a 32 éves Va Lont és a 28 éves Kjav Szo O-t, akik tíz rohingja férfi és fiú legyilkolása ügyében végeztek oknyomozást Arakán szövetségi államban, és akiket emiatt bebörtönöztek.

Mandalajban, Mianmar második legnagyobb városában hetven demonstráló tiltakozott a döntés ellen, amelyet világszerte elítéltek. A tüntetők, akik kezében a két újságíró elengedését kérő felirat volt, nem hangoskodtak, csupán letérdeltek és a fejüket hajtották le. A közösségi oldalakon az #ArrestMeToo hashtag terjedt, tiltakozásul.

Több lap is tiltakozott. A 7 Day Daily című lap fekete négyzetet jelentetett meg címoldalán (a cenzúzára utalva), a Myanmar Times pedig egy kést áábrázoló karikatúrát, amely áthasít egy újságot, azt a kérdést téve fel: "ki a következő?".

Amikor a két újságíróról megszletett a döntés, tüntetők megállították az őket szállító autót, hogy Va Lon és Kjav Szo O beszélhessen a többi újságíróval. Utóbbi azt mondta a tömegnek: "börtönbe zárhatnak minket, de nem csukhatják be az emberek szemeit és füleit".

Kapcsolódók

Kimaradt?