Dekriminalizálták a homoszexualitást Indiában

Évtizedes vitákra tettek pontot: dekriminalizálták a homoszexualitást Indiában.

Döntött a legfelsőbb bíróság: a gyarmati korból származó törvény, amely kriminalizálta a homoszexualitást az országban, alkotmányellenes.

Az LMBTQ-közösség képviselői két évtizede vívtak jogi hacot azért, hogy ez végre megtörténjen. Mint azt korábban megírtuk, az öt fős bíróság még júliusban megkezdte a munkát.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Dipak Misra szerdán jelentette ki, hogy a homoszexualitást diszkrimináló cikkely "irracionális és védhetetlen". Hozzátette: az LMBTQ-közösségnek ugyanolyan jogai kell legyenek, mint bármilyen más állampolgárnakm, nem lehet alkotmányellenes a konszenzuális szex felnőttek között, legyen szó melegekről, heteroszexuálisokról, leszbikusokról.

A változást nemcsak a delhi bíróság épülete előtt, hanem India-szerte tömegek ünnepelték.

A jelenleg érvényben levő törvényt 2013-ban, egy a gyarmatosítás korából származó törvény alapján állították vissza. Az indiai büntető törvénykönv 377. cikkelye szerint – amely egy 155 éves törvénykezésből merít – az azonos neműek közötti szexuális aktus "természetellenes bűncselekmény" és tíz éves börtönbüntetéssel sújtandó. 2009-ben már dekriminalizálta a Delhi Főbíróság a homoszexuális kapcsolatokat és diszkriminatívnak nevezte a 377-es cikkelyt, de vallási és civil csoportok petíciókkal követelték, hogy a legfelsőbb bíróság visszaállítsa a törvényt – amelyre 2013-ban sor is került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?