Spiegel: fake news kampányt folytat Németország ellen a magyar kormányközeli média

A magyar sajtó helyzetéről írt szerdán a Spiegel Online független német hírportál. Emlegették Georg Spöttlét: ufószakértőből a legfőbb Németország-magyarázó lett a kormányközeli sajtóban.

A Magyarország kormányzati médiumai – Ahol ufószakértő magyarázza meg Németországot című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte: "Magyarországon a kormányhoz közeli médiumok régóta hazugságokat terjesztenek Németországról", és egy Chemnitzben történt emberölés óta tovább fokozzák erőfeszítéseiket. Ennek a "fake news kampánynak világos célja van" – tette hozzá. A Szászország tartománybeli Chemnitzben augusztus végén történt emberöléssel kapcsolatban azt írta Verseck: kormánypárti politikusok eddig nem nyilatkoztak az esetről, ami "megfelel Orbán azon taktikájának, hogy gyakran először a kormányközeli médiumokkal mondatja ki, hogy mit gondol".

Példák átverésre

A Mérce azt írja: a cikk konkrét példaként a münsteri támadást hozza fel, amit a közmédia terrortámadásként állított be még azután is, hogy biztosan kiderült, nem arról volt szó. A Spiegel arra is emlékeztet, hogy májusban az M1 egy olyan riportot közölt, ami azt állította, Essen városát a ramadán idejére átnvezik Fastenre – csakhogy ezt egy szatirikus oldal cikkére hivatkozva tették.

Nemrég ugyanakkor a Correctiv híroldal írt cikket arról, hogy az M1 az országgyűlési választásokat megelőzően több riportot is levetített, melyben „átlagnémeteknek” beállított megszólalók beszéltek arról, hogy a bevándorlók lassan kiszorítják őket a városaik egyes részeiből. Csakhogy többen a megszólalók közül valójában a jobboldali Alternative für Deutschland párt politikusai voltak.

Spöttle, a "szakértő"

A szerző kitért Georg Spöttle "biztonságpolitikai szakértő" munkásságára, rámutatva, hogy az 56 éves német-magyar állampolgár, aki a kilencvenes években ufószakértőként tevékenykedett Magyarországon, "egyfajta legfőbb Németország-magyarázóként" jelenik meg.

Georg Spöttle "horrorisztikus képet" fest Németországról, és ezzel tükrözi Orbán Viktor miniszterelnök politikai hozzáállását, aki nem titkolja, hogy teljes mértékben elhibázottnak tartja Angela Merkel német kancellár menekült-, és Európa-politikáját, és azt kívánja, hogy politikai változás történjék Berlinben – írta Keno Verseck.

A szerző megjegyezte: a magyar kormány évek óta panaszkodik arra, hogy a nyugati újságírók teljesen hamisan mutatják be Magyarországot, viszont fordítva, Németországról a magyarországi kormányközeli médiumokból tájékozódva a médiatartalmak fogyasztója "nem tér magához a döbbenettől".

 

Kapcsolódók

Kimaradt?