Hatalmas tömeg gyűlt össze az antirasszista koncerten Chemnitzben

Több tízezren gyűltek össze hétfőn a németországi Chemnitzben egy ingyenes szabadtéri koncertre, amelyet a szervezők az utóbbi napok erőszakba forduló tüntetései után a "Felkelés a szélsőjobboldali uszítás ellen - Rasszizmus helyett szolidaritás" mottóval hirdettek meg.

A rendezvényen estére nagyjából 50 ezren gyűltek össze - jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság  a Szászország tartományi város önkormányzatának becslésére hivatkozva. Hozzátették: rendbontás nem történt, a hangulat nyugodt.

A koncert kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a tüntetéseket kiváltó halálos késelés áldozatára, egy 35 éves német férfira, akinek megölésével egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A rendezvény közben a szervezők adományokat gyűjtenek, a pénz felét az áldozat családjához juttatják el, a másik felét a rasszizmus visszaszorítását célzó programok támogatására fordítják.

Az első fellépő a dancehall stílusú zene legnagyobb hatású kortárs német előadói között számon tartott Trettmann volt, aki a hetvenes években született Chemnitzben, akkori nevén Karl-Marx-Stadtban. A leghíresebb fellépő a német punkrock egy veterán formációja, a Die Toten Hosen.

A Többek vagyunk (Wir sind mehr) címmel meghirdetett rendezvény ellen demonstrációt kívánt tartani szélsőjobboldali Chemnitzért (Pro Chemnitz) nevű szervezet és a Türingia a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Thügida) nevű mozgalom. Megmozdulásaikat nem engedélyezték.

Az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben nyolcadik napja tart a tüntetések sorozata. A megmozdulásokat kiváltó halálos késelés augusztus 26-ra virradóra történt, a szíriai és az iraki gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.  Az aznap tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Címlapi illusztrációnk forrása: Reuters

Kapcsolódók

Kimaradt?