Többen megsérültek a chemnitzi tüntetéseken

Legalább kilenc ember megsérült a szombat esti szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló antifasiszta ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben – közölte a helyi rendőrség.

A közlés szerint legalább 25 bűncselekményt követtek el a feszült hangulatú tüntetések során, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, valamint ellenállást tanúsítottak letartóztatáskor.

A bevándorlás-ellenes tüntetők három csoport szimpatizánsaiból álltak össze: a félórás felvonulást tartó Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldali csoport mintegy 1500 híve később csatlakozott az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt által hirdetett tüntetésekhez.

Sokan közülük „Mi vagyunk a nép” és „Merkelnek mennie kell” feliratú transzparenseket tartottak kezükben, míg az idegenellenesség ellen tiltakozók „Náci-mentes Chemnitz” és „Legyen szíved, ne gyűlöleted” feliratokkal nyilvánítottak véleményt.

Eközben a város más részén megtámadtak egy 20 éves afgán férfit, a rendőrség tájékoztatása szerint négy, arcát eltakaró támadó könnyebb sérüléseket okozott neki.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

Összesen 1800 rendőrt vezényeltek a városba a tüntetések biztosítására. A TASZSZ orosz hírügynökség a chemnitzi rendőrség honlapjára hivatkozva azt írta, hogy mintegy 300 embert őrizetbe vettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?