Giuliani pénzt kapott azért, hogy aggódjon a DNA túlkapásai miatt

Donald Trump jogászcsapatának vezetője, Rudolph Giuliani elismerte: pénzért írta azt a levelet, amelyben a romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetette Klaus Johannis államfőt, Viorica Dăncilă kormányfőt és a két házelnököt. 

New York volt polgármestere a Politico.eu portálnak nyilatkozott erről. Giuliani elmondta, a pénzt az FBI egykori igazgatója, Louis Freeh nemzetközi tanácsadói cégétől kapta. Louis Freeh nem más, mint a Romániában korrupcióval gyanúsított és Nagy-Britanniában letartóztatott román üzletember, Alexander Adamescu ügyvédje.

„Fizettek nekem tiszteletdíjat” – nyilatkozta Giuliani, ám az összeget nem nevezte meg. Trump ügyvédje elmondta: a levelet egy Louis Freeh által készített jelentés alapján írta meg. Az FBI volt vezetője 1993 és 2001 között irányította a Szövetségi Nyomozóirodát, és néhány nappal ezelőtt a Forbesnak adott interjúban szintén a jogállamiság alapelveink betartására figyelmeztette Romániát. A román sajtó már akkor meglebegtette, hogy ez voltaképp egy Adamescu által fizetett interjú volt.

Mit nyilatkozott Giulani pénzelője?

A Forbes magazinnak adott interjúban Louis Freeh egy öt intézkedésből álló cselekvési tervet vázolt fel, amelynek révén Romániában vissza lehetne állítani a jogállamiságot, mivel 'egyre fokozódik az aggodalom amiatt, hogy a korrupcióellenes kampány csorbítja a szabadságot és korlátozza a szólásszabadságot'. 

Az említett Forbes-cikkben a volt FBI-igazgató azt mondta: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség, valamint más intézmények között megkötött titkos, "a román nép elől elrejtett" megállapodások kimozdították helyéből a jogállamot, mert "a hírszerzés tisztjeit az igazságszolgáltatás ügynökeivé változtatták át". 

Goerge Maior tudta, hogy Giulanit pénzelték

Mint ismert, Rudolph Giuliani a levelében többek között között amnesztiát javasolt a román államvezetőknek azon személyek számára, akiket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az ügyészséget titkos megállapodásai alapján ítéltek el. Állásfoglalását a kormánykoalíció vezetői, Liviu Dragnea és Călin-Popescu Tăriceanu üdvözölték. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy Trump ügyvédjének észrevételeit nem lehet minimalizálni.

George Maior, Románia washingtoni nagykövete - akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében - egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte hétfőn a levelet. Szerinte Trump ügyvédjének olyan személyek megvédése volt a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Emiatt George Maiort berendelték a külügyminisztériumba, Tăriceanu pedig a hazarendelését követelte.

Kapcsolódók

Kimaradt?