Ezt üzente posztumusz levelében John McCain

„Nagyszerűségünket gyengítjük, ha a hazafiasságot összetévesztjük a törzsi vetélkedéssel" - írta a nemzethez intézett posztumusz üzenetében John McCain szenátor. 

A szenátor közvetlenül a halála előtt vetette papírra gondolatait, amelyeket szoros barátja és két elnökválasztási kampányának menedzsere, Rick Davis olvasott fel Phoenixben, az arizonai szenátus épületében hétfőn.  

Amerika legnagyobb erényeiről szólva John McCain azt hangsúlyozta, hogy a patriotizmus és a törzsi rivalizálások összekeverése "a sértődés magvát hinti el és gyűlöletet és erőszakot kelt szerte a világban". Leszögezte: „meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk, ahelyett, hogy lebontanánk ezeket, ha kétségeket táplálunk elveink nagyszerűsége iránt, ahelyett, hogy bíznánk mindig változást hozó erejükben". Az amerikai nép "nem a származás és a rög, hanem az elvek nemzete" - írta a republikánus politikus. 

A szenátor arra bíztatta honfitársait, hogy ne essenek kétségbe "jelenlegi nehézségeink miatt".  

Az üzenetet Rick Davis a szenátor "utolsó szavaiként" interpretálta. Mint felolvasta, John McCain fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy "büszke amerikaiként élt és halt meg".  Rick Davis megerősítette: Donald Trump elnök nem vesz részt sem McCain szenátor búcsúztatásán, sem a temetési szertartáson. Sajtóértesülések szerint ez a McCain család kifejezett kérése volt.

Félárbócra engedik a zászlót a Fehér Házon

Ennek ellenére a Fehér Házon félárbócra engedik az amerikai nemzeti lobogót a szombaton elhunyt John McCain arizonai szenátor temetése napjáig, azaz vasárnapig.

 A zászló félárbócra engedéséről szóló, Trump által aláírt proklamációban az elnök hangsúlyozta: "politikai nézeteink és politikánk különbözőségei ellenére is nagy tisztelettel adózom John McCain szenátor haza érdekében tett szolgálatai előtt". Hozzátette: a tisztelet jeleként rendelte el, hogy a zászló félárbocon maradjon a néhai szenátor temetéséig, amelyre vasárnap kerül sor a marylandi Annapolis haditengerészeti akadémiájának sírkertjében.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa kommentárra kérte a Fehér Házat, amely azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. A hírügynökség megjegyezte: gyakran fordul elő, hogy az amerikai elnökök proklamációban rendelik el a Fehér Ház nemzeti lobogójának félárbócra engedését. Donald Trump elődje, Barack Obama négy alkalommal írt alá ilyen értelmű nyilatkozatot: Daniel Inouye hawaii, Robert Byrd nyugat-virginiai, Arlen Specter pennsylvaniai és Edward Kennedy massachusettsi szenátorok halála után. 

A nyilatkozatban Donald Trump tudatta: felkérte Mike Pence alelnököt, hogy ő búcsúztassa pénteken a néhai szenátort a washingtoni törvényhozásban felállítandó ravatalnál, illetve megbízta John Kelly kabinetfőnököt, James Mattis védelmi minisztert és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót a kormányzat képviseletével a kongresszusi ravatalnál és a washingtoni katedrálisban szombaton sorra kerülő gyászszertartáson. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?