A korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetett Trump ügyvédje

A korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetett egy Klaus Johannis államfőnek, valamint Viorica Dancilă kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek is elküldött levélben Rudolph Giuliani, Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának a vezetője. George Maior washingtoni román nagykövet egy lobbicsoport megnyilvánulásának tartja New York volt polgármesterének állásfoglalását.

A levelet a Mediafax hírügynökség hozta nyilvánosságra hétfőn. Rudolph Giuliani levelében a romániai jogállamiság állapota miatti aggodalmának adott hangot. Úgy vélte: Románia jelentős lépéseket tett a Ceaușescu-diktatúra bukása után a törvények betartatása és a jogállamiság felé. Ezeket a lépéseket azonban "aláaknázták a Laura Codruta Kövesi által vezetett romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) túlkapásai".

A túlkapások közé sorolta a bírák, az ügyvédek és a tanúk megfélemlítését, az alkotmányellenes telefonlehallgatásokat, a kierőszakolt tanúvallomásokat és a nem korrekt bírósági eljárásokat. Közölte: sajnálattal értesült az utóbbi hónapokban azokról a titkos megállapodásokról, amelyeket a román legfelsőbb bíróság, a főügyészség és a Legfelsőbb Bírói Tanács kötött a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI).

"Értem és elismerem a korrupcióellenes harc fontosságát. Ebben a vonatkozásban arra biztatom Romániát, hogy erősítse meg a korrupció tisztességes átlátható és törvényes kivizsgálására és elítélésére tett kötelezettségvállalását. Ugyanakkor amnesztiában kellene részesíteni mindazokat, akiket a DNA-nak a titkos megállapodások alkalmazásakor elkövetett túlkapásai során helyeztek vád alá és ítéltek el" - olvasható a levélben.

Nemzetközi bizottság felállítását javasolja

Rudolph Giuliani ugyanakkor azt javasolta a kormánynak, hogy hozzon létre egy jogászokból és szakértőkből álló független nemzetközi bizottságot a titkos megállapodások megszületésének, és az igazságszolgáltatásra mért hatásainak a kivizsgálására. A bizottság javaslatokat tehetne a törvények alkalmazásának a megerősítésére, és a büntető törvénykönyv reformjára, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló túlkapások.

Trump jogászcsapatának a vezetője szerint a román kormánynak meg kellene győződnie arról, hogy a DNA és a SRI nem félemlíti meg a bírákat. Olyan felelős szakmai részlegek létrehozását is javasolta a legfőbb ügyészségen, a DNA-nál, a SRI-nél és más intézményeknél, amelyek meghatározzák a viselkedési és felelősségi normákat, illetve kivizsgálják az intézmények ellen emelt panaszokat.

"Romániának tisztáznia kell, hogy továbbra is elkötelezett a korrekt, átlátható és a törvényeket tiszteletben tartó bíráskodás mellett. Ez szükségessé teszi a DNA és a SRI által elkövetett számos visszaélés orvoslását, és kegyelem részesítését a gyanús vádemelések és ítéletek esetében. A törvények betartásának ilyenszerű vállalása egyúttal meghozná a beruházók kedvét is arra, hogy hozzájáruljanak Románia fejlesztéséhez" - zárul Rudolph Giuliani levele.

George Maior: ez egy lobbicsoport megnyilvánulása

A levél a román nagykövetek éves értekezlete napján került nyilvánosságra. A bukaresti eseményen előadást tartó Calin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke úgy vélte: egyes romániai politikai csoportosulások ténykedésének következtében Románia brandjévé vált a korrupt országként való meghatározás. Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint a levél ugyanazokat a megállapításokat tartalmazza, amelyeket a kormány korábban is hangoztatott.

 George Maior, Románia washingtoni nagykövete - akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében - egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte a levelet. Szerinte a levélnek olyan személyek megvédése a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

„Rudolph Giuliani egy nagyon harcias és igen színes egyéniség az Egyesült Államokban. Nem tudom, hogy még Donald Trump államfő ügyvédje-e, ellenőrizzék le önök. Mindenesetre az általa megfogalmazott levél egy olyan lobbi álláspontját képviseli, amely abban érdekelt, hogy pártját fogja egyes romániai személyiségeknek, akiknek gondjuk volt az igazságszolgáltatással” - hangoztatta Maior.

Korábban Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete több alkalommal is azt közölte, hogy országa határozottan támogatja a DNA éléről nemrég leváltott Laura Codruta Kövesi nevével fémjelzett romániai korrupcióellenes harcot.

Kapcsolódók

Kimaradt?