Donald Trump elmondta, mitől omlana össze az amerikai gazdaság

Donald Trump elnök szerint összeomlana az amerikai gazdaság, ha alkotmányos eljárás keretében elmozdítanák hivatalából. Trump a Fox televíziónak adott interjújában fogalmazott így, és az  előző napi interjúból a televízió, illetve a sajtó csütörtökön ismertetett újabb részleteket. 

„Ha engem valaha is elmozdítanának, akkor a piacok összeomolnának,  és mindenki szegényebb lenne - állította az amerikai elnök a televízió riporternőjének. Majd hozzátette, hogy - mint fogalmazott - nem is tudja, hogyan lehet egyáltalán eltávolítani valakit, aki „szuper munkát végez”.


Az amerikai elnök kitért két korábbi munkatársára, Paul Manafort volt kampánymenedzserre és Michael Cohenra, aki több mint tíz évig volt a személyes ügyvédje. Manafortot a hét elején mondták ki nyolc rendbeli banki és adócsalásban bűnösnek, Cohen pedig, aki még a vádemelés előtt vádalkut kötött és szintén bűnösnek mondta magát banki és adócsalásban, eskü alatt azt vallotta, Donald Trump utasította őt arra, hogy kövessen el bűncselekményt, megsértve a kampányfinanszírozási törvényt azzal, hogy fizessen a hallgatásukért két nőnek, akik azt állították, évekkel korábban viszonyuk volt vele. 

Trump az interjúban – mint korábban közzétett mikroblog-bejegyzéseiben – dicsérte Manafortot. „Az egyik ok, amiért oly nagyon tisztelem Manafortot, hogy végigcsinálta ezt a pert" – jelentette ki, utalva ezzel Michael Cohenra is, akiről még szerdán azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy történeteket talált ki annak érdekében, hogy alkut kössön a bírósággal.
A Fox televíziónak most sokkal enyhébben fogalmazott Cohenról.  „Ez az ember valószínűleg mellettem állt csaknem tíz éven keresztül" - mondta, majd szó szerint kijelentette:  „mindig szimpatikus pasasnak találtam őt". 

Trump nem kívánt kitérni arra, hogy az ítélet meghozatala után vajon kegyelemben részesíti-e Paul Manafortot. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta ennek lehetőségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?