Mogherini: az afganisztáni tűzszünet lehetőség az erőszak megállítására

Az Asraf Gáni afgán elnök által javasolt három hónapos feltételes tűzszünet felbecsülhetetlen értékű lehetőséget kínál a folyamatos erőszak megállítására Afganisztánban – jelentette ki Federica Mogherini kedden.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában hangsúlyozta, a javasolt tűzszünet akkor jelenthet előrelépést a békés rendezés felé, ha a konfliktusban résztvevő valamennyi fél, kezdve a tálibokkal, szükséges elszántságot és politikai bátorságot mutat annak tiszteletben tartásához.

Mint írta, a mindenki által tiszteletben tartott tűzszünet igazolhatja csak az afgánok béke iránti vágyát, amint az a legutóbbi tűzszünet esetében is jól látható volt. A foglyok szabadon bocsátása a tálibok részéről szintén fontos előrelépést jelentene – húzta alá Mogherini.

Az Európai Unió hisz az afgán vezetésű, feltétel nélküli béketeremtés lehetőségében és készen áll arra, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, amelyek megnyithatják a békés Afganisztán felé vezető utat. Minden érdekelt félnek csatlakoznia kell a megbékélés érdekében tett erőfeszítésekhez - tette hozzá a főképviselő.

Asraf Gáni afgán elnök a kedden kezdődő iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha alkalmából kezdeményezett fegyvernyugvást. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják.

Az afgán kormány ellen harcoló tálibok elutasították Kabul tűzszüneti javaslatát.

Az országot 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító vallási szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A múlt héten több katonai tábort lerohantak, és általános támadást indítottak Gazni városa ellen, amely stratégiai helyen, a Kabult az ország déli részeivel összekötő autópálya mentén fekszik. Az íd al-adha idején a muszlimok arra emlékeznek, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben Ábrahámként ismert Ibráhim, Isten parancsának engedelmeskedve hajlandó lett volna feláldozni saját fiát. A zsidó-keresztény hagyományokkal ellentétben azonban az iszlám vallás követői szerint nem Izsák, hanem az elsőszülött Ismáél lett volna az áldozat.

Kapcsolódók

Kimaradt?