London újabb szankciókat vár az EU-tól Oroszországgal szemben

Újabb szankciókat vár az Európai Uniótól Oroszországgal szemben a brit külügyminiszter.

A többi között ezt tartalmazza az a beszéd, amelyet Jeremy Hunt készül elmondani küszöbönálló washingtoni látogatása során, és amelynek kivonatát a brit külügyminisztérium kedd délelőtt előzetesen ismertette.

A brit diplomácia vezetője szerint Moszkva agresszív és rosszindulatú viselkedésével veszélybe sodorja a szabályokon nyugvó nemzetközi rendet. Hunt úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyesebb hellyé tette a világot. Nagy-Britannia ezért arra kéri szövetségeseit, hogy szigorítsanak a büntető intézkedéseken. Az EU-nak fel kellene sorakoznia az Egyesült Államok mögött az Oroszországgal szembeni átfogó szankciók ügyében. A nemzetközi jog megsértését egyhangúlag el kell utasítani, történjen az Salisbury utcáin vagy a Krím félszigeten.

Az Egyesült Államok augusztus elején újabb büntető intézkedésekkel sújtotta Oroszországot Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezése miatt. Szkripalékra Salisburyben, egy parkban találtak rá eszméletlen állapotban. Apát és lányát a Szovjetunió által kifejlesztett novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg. London azzal vádolta meg az orosz kormányt, hogy ő áll az ügy mögött, amelyet az tagadott. Az eset diplomáciai válsághoz vezetett több nyugati ország és Moszkva között.

A brit külügyminiszter beszédében a Brexit kapcsán óva intett attól, hogy London és Brüsszel egyezmény hiányában intsen búcsút egymásnak 2019. március 29-én. Hunt szerint egy emberöltő alatt sem gyógyulnának be a zűrös szétválás okozta sebek, és egy ilyen lépés geostratégiai hiba lenne Európa számára egy kifejezetten sérülékeny időszakban. London és Brüsszel október végéig szeretne megegyezni a kilépés feltételeiről, de a felek rugalmatlansága miatt ennek esélye egyre csökken.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?