Újra találkozna Kim Dzsongunnal Trump

Washington semmilyen engedményt nem hajlandó tenni Törökországnak, hogy elérje a fogva tartott amerikai lelkipásztor elengedését. Az amerikai elnök azt mondta, hogy valószínűleg ismét találkozni fog Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és hajlandó lenne fontolóra venni az Oroszország ellen bevezetett szankciók feloldását.

"Úgy gondolom, nagyon szomorú, amit Törökország tesz. Szerintem szörnyű hibákat követnek el. Nem lesznek engedmények" – mondta Donald Trump a Reutersnek. Washington és Ankara viszonya feszült lett, mert az USA követeli a kémkedéssel és terrorizmussal vádolt Andrew Brunson lelkipásztor szabadon engedését, és szankciókkal sújtotta Törökország. Washington jelentősen megemelte az acél- és alumíniumcikkek védővámját, Ankara válaszul megemelte az amerikai autók, a szeszes italok és a dohányáruk vámját. A kereskedelmi viszály miatt a török líra jelentősen veszített értékéből.

Az USA elnöke azt mondta, nem tart attól, hogy a törökellenes szankcióknak az európai gazdaság is kárát látja. Azt mondta, emiatt egyáltalán nem aggódik.

“Én kedvelem őt. Ő kedvel engem."

Trump nem zárta ki, hogy újra találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral. Részletekbe nem bocsátkozott, de azt mondta, hogy "sok jó dolog" történik Észak-Koreával. Ám a kínai-amerikai kereskedelmi vita miatt Peking már nem segít annyit az koreai helyzet rendezésében, mint korábban.

"Végett vetettem az észak-koreai nukleáris kísérleteknek. Véget vetettem a rakétateszteknek. Japán fellelkesedett. Hogy mi lesz tovább? Ki tudja?" – mondta Trump, aki szerint nagyon jó személyes kapcsolat alakult ki közte és Kim között. “Én kedvelem őt. Ő kedvel engem." Az egyébként nem igaz, hogy Észak-Korea leállt a kísérletekkel, sőt ennek az ellenkezője történik minden jel szerint.

Engedményeket tehet az oroszoknak

Az elnök beszélt a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel július közepén Helsinkiben folytatott tárgyalásairól is. Trump szerint ő Helsinkiben nem vetette fel az Oroszország elleni amerikai szankciók kérdését. Ám fontolóra venné a büntetőintézkedések feloldását, amennyiben Oroszország Washingtonnak kedvező lépéseket tenne a szíriai és a kelet-ukrajnai válság rendezésében.

"Megfontolnám, ha ők tesznek valamit, ami jó nekünk. E nélkül azonban nem teszem meg" – mondta.

Az amerikai elnök májusban bejelentette, hogy az USA kilép az Iránnal kötött többhatalmi megállapodásból, és augusztus elején újra életbe léptette a felfüggesztett szankciók egy részét. Trump azóta többször beszélt arról, hogy kész a párbeszédre Iránnal, de a teheráni vezetők ezt elutasították. "Ha akarnak találkozni, rendben, ha nem, nekem mindegy"– mondta Trump.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?