Újra találkozhattak 65 év után észak- és dél-koreai családtagok

Nagyjából 90 észak- és dél-koreai család találkozhatott újra hétfőn.

Könnyek és öröm – ez jellemezte a Reuters beszámolója szerint 90 koreai család, 330 dél- és 185 észak-koreai családtag találkozását, akik az 1950-53 közötti koreai háború óta nem látták egymást.

A találkozó mindössze 11 órát tart, utána ismét elvál az útja annak a több tucatnyi családnak, akik végre találkozhattak Észak-Korea egy turista üdülőhelyén. Legutóbb három éve került sor hasonló találkozásokra, a mostaniról a két ország áprilisi csúcstalálkozóján döntöttek.

A beszámoló szerint sokan már tolószékben érkeztek és előfordult, hogy nem ismertek egymásra, hiszen több mint 60 éve nem találkoztak.

A találkozóra több mint 57 ezer dél-koreai iratkozott fel. Az ország évek óta szervez videókonferenciákat elválasztott családok között, de a találkozás lehetősége gyakran meghiúsul az északi féllel való törékeny viszony miatt.

Mun Dzsein dél-koreai elnök azt reméli, hogy a jövőben rendszeressé válnak a találkozók, és egymást is meglátogathatják a felek, illetve levelezhetnek végre. A következő találkozás újabb 88 családot hoz majd össze.

Az első alkalomra 1985-ben került sor. Nagyjából 132600 személyről tudni, akik elválasztott családok tagjai – 41,2 százalékuk már a nyolcvanas éveiben jár, 21,4 százalék pedig több mint 90 éves.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?