„Az Északi Áramlat 2 kizárólag gazdasági projekt” – szombaton találkozott Merkel és Putyin

Több, fontos nemzetközi kérdésről tárgyalt szombaton Angela Merkel és Vlagyimir Putyin.

A német kancellár és az orosz elnök többek között a szíriai háborúról, az ukrán-orosz konfliktusról, illetve az Északi Áramlat 2 gázvezetékről tárgyalt.  A The Independent ugyanakkor megjegyzi: a két fél találkozója nem hozott megegyezést, egyértelmű előrelépés nem történt.

Vlagyimir Putyin a tárgyalást megelőzően azt hangsúlyozta, Európában segítenie kell  Szíria újraépítésében, elsősorban azokban a régiókban, ahová visszatérhetnek a külföldre menekült szíriaiak.

A két fél ugyanakkor megegyezett abbam, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték tervét nem síklatják ki az amerikai törekvések – mint ismert, Donald Trump amerikai elnök több ízben is kijelentette: Németország túlságosan függ emiatt Oroszországtól, inkább az USÁ-tól kellene vásárolniuk gázat.

Angela Merkel – aki erre a vádra már a NATO-csúcson is reagált – éppen ezért kijelentette, a gázvezeték projektje nem használható sem Ukrajna gazdaságának megszorítására, sem politikai engedményekre. Putyin szerint az Északi Áramlat 2 kizárólag gazdasági projektnek számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?