Charlottesville: rendkívüli állapotot hirdettek az évforduló miatt

Rendkívüli állapotot hirdetett az Egyesült államokbeli Virginia állam kormányzója a Charlottesville-ben történt tragédia egyéves évfordulójára.

Ralph Northam, Virginia állam kormányzója és Charlottesville városa egyaránt rendkívüli állapotot hirdetett a Unite the Right (Egyesüljön a Jobboldal) egy évvel ezelőtti felvonulása miatt. Idén ugyanis több esemény is várható péntek és vasárnap között, és attól tartanak, hogy a szélsőjobboldal ismét erőszakot alkalmaz.

Mint arról tavaly beszámoltunk, augusztus 13-án lezuhant egy rendőrségi helikopter Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt, ugyanakkor egy autó az ellentüntetők tömegébe rohant és egy embert megölt. Akkor is rendkívüli állapotot hirdettek ki a szélsőjobboldal rendezvényén kialakult erőszak miatt. Egy szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és mintegy 30 ember megsérült.

Donald Trump elnök akkor, bár a gyűlölet elítélését hangsúlyozta, azt is állította, hogy "a charlottesville-i incidensekben több oldal is hibás". Kijelentése miatt akkor nemcsak a demokraták és polgárjogi aktivisták, hanem saját pártja is elítélte: "Elnök úr, a nevén kell neveznünk a gonoszt! Ezek olyan emberek, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és terrorcselekmény történt amerikai földön" – írta a Twitteren Cory Gardner republikánus szenátor, a párt egyik prominens tisztségviselője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?