Corbyn ígéri: felszámolják a Munkáspárton belüli antiszemitizmust

Jeremy Corbyn elismerte, hogy az antiszemitizmus "valós probléma" a soraikban, de határozottan visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a Munkáspárt fenyegetést jelent a nagy-britanniai zsidó közösségre.

A The Guardian című lap internetes kiadásában megjelent írásában ígéretet tett az antiszemitizmus párton belüli felszámolására. Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó párttal és vezetőjével szemben a héten merültek fel újabb antiszemita vádak. Pénteken közzétett cikkében a Munkáspárt vezetője elismerte, hogy a párt "nem alkalmazkodott megfelelően" az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott fogalmához, és ez aggodalmakhoz vezetett. Keményen elhatárolódott azoktól, akik az "antiszemitizmus mérgét" terjesztik. Mint fogalmazott, nem az ő nevében teszik, és az ilyen embereket nem sorolja a támogatói közé, nincs helyük a mozgalomban.

Az őt ért leghevesebb bírálatok közül többet is elismerve kijelentette, hogy a pártnak nagyobb empátiát kell mutatnia, gyorsabban kellett volna reagálnia és többet kellett volna egyeztetnie a zsidó közösséggel. "Túlfűtött retorikának" nevezte viszont, hogy júliusban három brit zsidó lap egybehangzóan kijelentette, hogy egy általa vezetett kormány "létében fenyegetné" a zsidók 300 ezres közösséget. Mint fogalmazott, a párt semmiféle veszélyt nem jelent az országban élő zsidókra, egzisztenciális fenyegetést pedig végképp nem. Hozzátette, világéletében a multikulturális társadalom erejének elismeréséért küzdött, Nagy-Britannia pedig nem lenne ugyanaz a zsidó közösség nélkül.

Az anticionizmus nem antiszemitizmus

A legfrissebb bírálatokra reagálva azt írta, ha az Izraellel vagy annak politikájával kapcsolatos ellenérzéseket rasszista módon fejezik ki, azt számon kell kérni. Vannak viszont olyan nem cionista vagy anticionista zsidók, akiket nem szabad antiszemitának nevezni egyszerűen azért, mert nem követői a cionista tradíciónak. Emlékeztetett arra, hogy a brit Munkáspárt a kétállami megoldás híve a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében.

Úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldal felemelkedőben van szerte Európában és Észak-Amerikában. Felhívta a figyelmet az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoportot vezető Tommy Robinson támogatóira, akiktől náci karlendítések látható London utcáin, egyaránt fenyegetve a fekete, a muszlim és a zsidó közösségeket. "Ez egyértelmű veszély" - fogalmazott.

Jeremy Corbyn cikkét jelentős erőfeszítésként értékelték a kommentárok arra, hogy a Munkáspárt enyhítsen a héten őt ért bírálatok nyomán nehézzé vált helyzetén. A pártvezető a tervek szerint péntek este beszédet mondott volna a londoni Zsidó Múzeumban, de a szervezők lemondták a rendezvényt. Egyes zsidó szervezetek részéről csalódással fogadták Corbyn sorait, és úgy fogalmaztak, elfogyott a bizalom, tettekre, nem pedig szavakra van szükség. 

Kapcsolódók

Kimaradt?