A „Dragnea-kormány” mérlege: másfél év – nulla kilométer autópálya

Eddigi másfél éves mandátuma alatt a PSD-ALDE kormány egyetlen kilométer autópályát sem adott át és egyetlen határidőt sem tartott tiszteletben, jóllehet a szociáldemokraták vezetője, Liviu Dragnea Bibliának nevezte a kormányprogramot, amelynek – ígérete szerint – minden betűjét betartják majd. Hát ez az ígéret sem valósult meg.

Így például a kormányprogram 2017-ben jelölte meg a 72 kilométeres Lugos-Déva autópálya átadásának évét. Eddig a sztrádának mindössze egy 15 kilométeres szakasza készült el végeztek – még a Cioloș-kormány idején. Egyelőre arra sincs remény, hogy az autópálya megépül 2022-ig, hiszen – egyebek között – három kilométeres szakaszon két alagutat kell felépíteni. A szerződést az építővel felmondták, a munkálatok 3-4 éven át tartanának, ha most fognának neki.

Voltaképpen nem dolgoznak a Nagyszeben-Pitești autópályán sem, jóllehet az átadását már évek óta sürgeti a pitești-i Dacia-autógyár, a Renault cég pedig a vállalat elköltöztetésével fenyeget. Az illetékesek a legnehezebben felépíthető hegyvidéki szakaszok esetében régi tanulmányok alapján hirdették meg a versenytárgyalásokat, kiváltva az Európai Bizottság kemény bírálatát.

A sztráda Nagyszeben-Bojca közötti 13 kilométeres, illetve a Pitești-Curtea de Argeș közötti 30,5 kilométeres szakaszának megépítésére 2017 júniusában írták ki a versenytárgyalást, októberben nyitották fel a beérkezett pályázatokat – azóta még nem hirdettek nyertest. További három szakasz esetében állítólag rövidesen kiírják a versenytárgyalásokat – ám a tervek ezeknél is tíz évesek, amelyeket az európai szakértők ugyancsak elavultnak tartanak.

Pitești-Craiova: csak gyorsforgalmi út

Reménytelen a helyzet a Pitești-Craiova sztráda esetében is, amelynek 2021-re kellene elkészülnie. A Cioloș-kormány meghirdette ugyan a versenytárgyalásokat a megvalósíthatósági tanulmány felülvizsgálására, a Grindeanu-kabinet viszont leállította azokat, és úgy határozott, hogy sztráda helyett gyorsforgalmi út épül a két város között, méghozzá egy 2007-es terv alapján.

A kormány 2017 októberében megvizsgálta a pályázatokat, ám számos fellebbezés érkezett be a dokumentumok kapcsán, az igazságszolgáltatás pedig arra kötelezte a közúti infrastruktúráért felelős társaságot (CNAIR), hogy újabb versenytárgyalásokat írjon ki.

A bukaresti körgyűrűre szintén tavaly júniusban írták ki a versenytárgyalásokat. Az 52 kilométeres szakaszra az ajánlások idén májusban érkeztek be – a nyertesek kijelöléséig, a szerződések aláírásáig azonban még jócskán van idő.

Comarnic-Brassó: nem kell a világbanki pénz

A Comarnic-Brassó sztrádaszakasza befejezését a kormány 2022-re ígérte. Az elmúlt évben azonban álltak a munkálatok, a Tudose-kormány pedig a Világbanktól kért anyagi támogatást, miután a romániai illetékesek 15 év alatt sikertelenül próbálkoztak három koncesszióval is; egyelőre még a megvalósíthatósági tanulmányt sem sikerült felülvizsgálniuk.

A Világbank készen állt a támogatásra, a Dăncilă-kabinet azonban nemrégiben felmondta az együttműködést a nemzetközi pénzintézménnyel, és inkább az úgynevezett ppp-konstrukcióval (a magánszektor bevonásával) történő megvalósítás mellett döntött.

A kormány ráadásul úgy határozott, hogy a sztrádaszakasz kivitelezésének menedzselésével bem a közlekedési tárcát és nem is a CNAIR-t bízza meg, hanem a kormány főtitkárságát. A helyzet jelenlegi állása mellett semmi esély nincs arra, hogy a sztrádaszakasz elkészüljön 2022-ig.

Észak-erdélyi pálya: nincs haladás

A Brassó-Nagyszeben sztrádának 2020-ra kellene elkészülnie. Egy részére, a Nagyszeben-Fogaras szakaszra 2014-ben írták ki a versenytárgyalást, egy évvel később aláírták a szerződést – azóta pedig nem történt semmi, a határidőt tehát képtelenség betartani.

A kormányprogram szerint jövőre kellene elkészülnie a Bors-Berettyószéplak autópálya-szakasznak (a dokumentumban elírták Berettyószéplak román nevét, de hát jó volna, ha csak ennyi lenne a baj). A romániai illetékesek 2016-ban felmondták a szerződést, mivel úgy vélték, hogy az építő nem dolgozik eléggé gyorsan, 2017 augusztusában pedig újabb versenytárgyalást írtak ki a 64 kilométeres szakaszra (amelynek fele még a Bechtel idején készült el). Az ajánlatok idén februárban futottak be és jóllehet azóta öt hónap telt el, CNAIR még mindig nem hirdetett nyertest.

Nem jobb a helyzet a Berettyószéplak-Magyarnádas pályaszakasszal sem, amelynek 2020-kellene készen állnia. A 96 kilométeres sztráda Gyalu-Magyarnádas közötti rövid szakasza 2017 óta készen áll, de egyelőre használhatatlan, mivel az illetékesek csak nagy késéssel láttak hozzá a Szamos fölött átívelő viadukt építéséhez. A híd ezt a szakaszt összekapcsolná az Aranyosgyéres felé vezető A3-as autópályával, amelyet még a Bechtel készített el.

Pillanatnyilag még senki sem tudja, mi lesz a sorsa a Magyarnáda -Berettyószéplak közötti autópályának. A szerződést erre a szakaszra 2016-ban írták alá, 2017-ben viszont Románia felmondta, azóta nem írtak ki újabb versenytárgyalást. Azt sem lehet tudni, mikor fognak hozzá a Mezőszentmihálytelkét Berettyószéplakkal összekötő, 80 kilométeres sztrádához, a megvalósíthatósági tanulmányon 2014 óta dolgoznak, az autópályát pedig, a kormány ígérete szerint, 2020-ban kellene átadni a forgalomnak.

Gyakorlatilag állnak a munkálatok a Szászsebes-Torda közötti 70 kilométeres sztrádaszakaszon is, jóllehet ebből 27 kilométert az év eleje óta használni lehet. Csakhogy a romániai illetékesek nem voltak hajlandók átvenni ezt a rövid szakaszt, kivitelezési hibákra hivatkoztak. A civiltársadalom érvelését, miszerint a hátramaradt munkálatok nem zavarják a forgalmat, a közlekedési tárcavezető, Lucian Șova azzal utasította el, hogy az átvételi szabályoknak megfelelően az útnak teljes mértékben készen kell lennie az átvevéshez.

A tárcavezető ígéretet tett a szabályzat módosítására – és mindez ennyiben maradt. Arra tehát semmilyen esély nincs, hogy az autópálya, a kormány ígéreteinek megfelelően, 2019-re elkészüljön.

Aranyosgyéres-Marosvásárhely: valamivel jobb a helyzet

Valamivel jobb a helyzet az átlagosnál az Aranyosgyéres-Marosvásárhely közötti sztrádánál, ahol az 56 kilométeres szakaszból 52 kilométeren dolgoznak, a Nyárádtő-Radnót közötti út pedig 2018-ra el is készülhet. Igaz, használatba csak akkor lehet majd venni, amikor végeznek Maroskece-Radnót szakasszal is, amely viszont a legjobb esetben is csak 2019 második felében készülhet el, a Maroskece-Aragyosgyéres autópálya pedig várhatóan jóval később lesz készen.

Moldovában is állnak a munkálatok

Arra sincs remény, hogy – az eredeti tervnek megfelelően – jövő évre átadják a forgalomnak a Marosvásárhely-Ditró-Târgu Neamț közötti sztrádát. A megvalósíthatósági tanulmány módosításáról 2018 januárjában lemondtak, miután a megelőző évben a dokumentumot felfüggesztették.

Hasonló a sorsa a Târgu Neamț-Iași-Ungheni autópályának is. A kormányprogramnak megfelelően 2022-re el kellene készülnie, de a megvalósíthatósági tanulmányra és a műszaki terve még csak a versenytárgyalást sem írták ki, így még az is elképzelhetetlen, hogy 2019-ben nekikezdjenek a munkálatoknak.

Gyorsforgalmi utak: csak papíron

A kormány által beígért gyorsforgalmi utak helyzete is reménytelen. Az észak-dél irányú forgalmat biztosító Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău, Bacău-Pașcani gyorsforgalmi utaknak 2021-re készen kellene állniuk. Csakhogy egyelőre még a megvalósíthatósági tanulmányhoz és a műszaki tervhez sem láttak hozzá, jóllehet a versenytárgyalásokat 2016 novemberében kezdték el. A beérkezett pályázatokat viszont a romániai illetékesek még mindig nem bírálták el, a munkálatokhoz feltehetően még 2021-ben sem kezdhetnek hozzá. A Pașcani-Suceava, Suceava-Siret gyorsforgalmi út esetében pedig még semmilyen intézkedés nem történt. 

(Cikkünk a HotNews összeáállítása alapján készült.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?