Az első ötbe várja Erdő Pétert az osztrák Die Presse

A pápai trónusra leginkább esélyesnek tartott öt bíboros között mutatta be Erdő Péter esztergom-budapesti érseket vasárnap a Die Presse. A vezető konzervatív osztrák napilap Marc Oullet kanadai, Angelo Scola olasz, Luis Tagle Fülöp-szigeteki és Odilo Scherer brazil bíboros mellett mutatta be Erdő Pétert, mint az egyik "favoritot" a kedden kezdődő konklávé előtt.composit papabili ansa

Az Egy Péter Péter székére című portréban a lap budapesti tudósítója, Peter Bognar Erdő Péter kiemelkedő szellemi képességei mellett szívélyességét, emberségét emeli ki. "Mindenütt ismert embersége, amit egy egészséges adag önirónia és humor fűszerez. Nem csoda hát, hogy a magyar katolikus közösségen belül a lehető legnagyobb tisztelet övezi" - írta a lap.

Dorogon, ahol közvetlenül pappá szentelése után teljesített papi szolgálatot, hűséges "rajongói" közössége is van Erdő Péternek - írta a lap. A dorogi hívek különösen az érsek közvetlenségét és gyökereihez való ragaszkodását értékelik nagyra. Bíborossá avatása után mondott első miséje alkalmával biztosította őket arról: "Az maradtam számotokra, aki voltam: Péter" - idézte fel a lap.

Pályatársai, egykori gimnáziumi és szemináriumi barátai rendkívül intelligens, nagy tudásvággyal rendelkező és ambiciózus diákként jellemzik, akit nyíltsága és segítőkészsége miatt mindenki kedvelt.

A világegyházon belül ma Erdő Péter az egyházjog egyik leginkább avatott szakértőjének számít, amit nagy tudásának és gyakorlatiasságának tudnak be. Ám minden bizonnyal nyelvérzéke is közrejátszott ebben: a latin mellett öt nyelven beszél, közte németül is - mutatott rá cikkében a szerző.

A befolyásos, de belsőleg megosztott olasz bíborosi "frakció" legnépszerűbb, egyben kompromisszumos jelöltjének Angelo Scola milánói bíborost tartják - írta a Die Presse.

Az osztrák lap úgy latolgat: míg egyrészről a kulisszák mögött Tarcisio Bertone Scola nagy "vetélytársának" számít, a bizonytalanokat meggyőzhette, hogy XVI. Benedek méltónak tartja Scolát arra, hogy utóda legyen Szent Péter trónusán. Az a kívánság pedig, hogy három és fél évtized után ismét olasz pápa vezesse az egyházat, egyesítheti az olasz bíborosokat.

Eközben az amerikai bíborosok saját szövetséget kovácsolnak, s míg az olasz bíborosok rövid, a katolikus egyház amerikai képviselői hosszú konklávéban érdekeltek a Die Presse elemzése szerint.

Kimaradt?