Így gazdagodott meg a világ legtehetősebb embere

A sajtó egy része szereti zsenikként és egyéb csodabogarakként emlegetni a gazdagokat, különösen azokat, akik techóriások tulajdonosai. Bernie Sanders korábbi amerikai elnökjelölt ezt a mítoszt rombolta le Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa példáján keresztül.

Bezos januárban vette át Bill Gatestől az első helyezést és vált a világ leggazdagabb emberévé, akkor 104,4 milliárd dolláros vagyonnal. Az Amazon tulajdonosa – hangzik el a fenti videóban – 275 millió dollárral gazdagszik naponta, miközben az Amazon dolgozói élelmiszerkuponokra és állami támogatásra kell támaszkodjanak, hogy megéljenek. "Erről szól a megbundázott gazdaság" – teszi hozzá Sanders.


Jelenleg tehát több mint 130 milliárd dollárja van, és több pénzt keres 10 másodperc alatt, mint egy átlagos Amazon-dolgozó egy egész évben – 28466 dollárról van szó, ami tíz százalékkal alacsonyabb bér más, hasonló cégnél dolgozók éves jövedelménél. Hogyha egy munkás beteg lesz, akkor ki is rúghatják, ráadásul heti 80 órát dolgoznak átlagosan. A rossz munkakörülményeknek több halálos áldozata is volt – Bezos ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy "nagyon büszke" a munkakörülményekre és a fizetésekre.

Ráadásul az Amazon tavaly 5,6 milliárdos profitot hozott az Egyesült Államokban, miközben abszolút nem fizettek jövedelemadót – ráadásul a Trump-kormányzatnak köszönhetően 789 milliós adókedvezményt is kaptak. Nem véletlenül: az Amazon rengeteget költ lobbira: tavaly 13 millió dollárt fektettek be, és közel 100 lobbistát alkalmaztak. Bezos megvásárolta a Washington Post című lapot is 2013-ban.

Tavaly a vállalat 2,8 milliárd dollárt helyezett el luxemburgi adóparadicsomokban, végül ezt az Európa Tanács illegálisnak nyilvánította.

A videó végén felteszik a kérdést: amíg végignéztük, addig Bezos több mint egymillió dollárt keresett, vajon megengedhetné magának, hogy jobb fizetéseket adjon?

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?