Marékszám szedjük a tablettákat, szárnyal a hazai gyógyszeripar

A hazai egészségügyi rendszer állapotának az egész lakosság kárát látja – talán a tehetősebbeket kivéve, akik többnyire külföldön kezeltetik magukat. Vannak azonban olyan vállalatok is, amelyek jól járnak: a gyógyszergyárak és -forgalmazók.

Románia lakossága szinte nyakló nélkül szedi a gyógyszereket, étrend-kiegészítőknek. A Keysfin felmérése szerint az országban „csak úgy falják a tablettákat”. Ez megmutatkozik a gyógyszergyárak üzleti adataiban is. Míg 2012-ben forgalmuk nem érte el a 38 milliárd lejt sem, 2017-ben viszont már meghaladta 47,5 milliárd lejt, és az előrejelzések szerint idén meghaladhatja az 50 milliárd lejt is.

Hasonlóképpen növekszik a gyógyszergyárak és -forgalmazók nyeresége is. Profitjuk 2012-ben 1,65 milliárd lej volt, 2017-ben viszont már 2,38 milliárd lejre ugrott, és a trend folytatódik az idei esztendőben is, amikor nyereségük elérheti vagy meghaladhatja a 2,5 milliárd lejt. Igaz, ebben szerepet játszanak az infláció következtében dráguló gyógyszerárak is.

A 26 százalékos profitgyarapodáshoz hozzájárul az a tény, hogy a gyógyszertárak száma rohamosan szaporodik, a vállalatok pedig agresszív kampányt folytatnak termékeik népszerűsítéséért. Statisztikai adatok szerint Romániában 2016-ban hivatalosan 158 gyógyszergyártó vállalatot jegyeztek, a nagy- és kiskereskedelmi egységek száma pedig meghaladta a 6700-at.

A kolozsvári Terapia az élen

A termelés szempontjából Romániában az első helyen a kolozsvári Terapia áll, amelynek forgalma 2016-ban megközelítette az 568 millió lejt. A második helyen a iasi-i Antibiotice áll csaknem 335 millió lejjel, a dobogón pedig még helyet kapott több mint 320 millió lejes forgalommal a Sandoz kft. A sorrendben a Labormed Pharma, a Gedeon Richter Romania, a Fiterman Pharma, az Infomed Fluids és a Biotehnos Rt következik.

A gyógyszerforgalmazó kiskereskedelmi cégek között az első helyen a Sensiblu áll 1,67 milliárd lejjel, a Dona követi több mint 902 millió lejjel, csaknem 550 millió lejjel pedig a Help Net Farma a harmadik helyre került, majd a Catena Hygeia és a Ropharma következik.

A nagykereskedelmi vállalatok sorában magasan a Mediplus Exim vezet, 4 milliárd lejjel, őt követi 2,9 milliárd lejjel a Farmexpert DCI, a következő helyeken a Fildas, a Farmexim és a Sanofi Romania áll.

Fúziók várhatók

A KeysFin jelentése szerint földrajzi szempontból a gyógyszeriparban érdekelt cégek nagy többsége Bukarestben működik, számuk 1237, majd 322 céggel Kolozs, 285 vállalattal Arges, 279 egységgel Bihar megye következik, Iasi megyében ugyancsak 279, Dolj megyében pedig 278 cég működik. Romániában 2016-ban összesen 6905 gyógyszeriparban érdekelt vállalat működött, ezek 65 ezer alkalmazottat foglalkoztattak.

A jelentés szerint a következő időszakban már nemigen létesülnek ilyen jellegű cégek, a romániai piac telítettnek mutatkozik, és földrajzilag is optimálisnak mondható a vállatok megoszlása. A jövőben inkább felvásárolásokra, fúziókra kerül majd sor.

Az idei évtől kezdve a gyógyszergyárak inkább a terméklista bővítésére törekednek. Veszélyt jelent viszont számukra a Romániában növekedni látszó infláció, ami negatívan halhat ki az üzleti forgalomra.

Világviszonylatban: 800 milliárd dollár

Világviszonylatban egyébként a gyógyszeripar piaca elérte a 800 milliárd dollárt. Az idei mintegy öt százalékos növekedéssel pedig a piac túllépi ezt az értéket is. Európában a gyógyszergyártás tekintetében is magasan Németország vezet, ahol a legjelentősebb cégek – mint például a Bayer AG, Roche şi Boehringer Ingelheim – jövedelmei megközelítik a 130 milliárd dollárt.

Németországot Nagy Britannia követi, ahol a GlaxoSmithKline és Accord Healthcare (a volt Actavis) évi jövedelmei 50 milliárd dollárra rúgnak. A sorrendben Svájc következik, amelynek legnagyobb ilyen profilú cége a Novartis, Svájcot pedig Franciaország, Svédország, Dánia és Hollandia követi a rangsorban.

A KeysFin elemzése szerint a gyógyszeripar jövőjét a biotechnológia jelenti, amely új, elsősorban immun-onkológiai terápiához szükséges gyógyszereket kifejlesztését teszi lehetővé.

Kapcsolódók

Kimaradt?