A marhává lett ló és a lóvá tett vásárló

Lóhúsbotrány tette fekete báránnyá Romániát az élelmiszer-termékek európai piacán. Amikor Bukarestnek majdnem sikerült tisztáznia magát a marhahúsként eladott lóhús-kereskedelem vádja alól (az átcímkézésért ugyanis egy francia cég a felelős), a görögországi élelmiszerügyi hatóság bejelentette: egy romániai cég ugyancsak lóhúst árult marhahúsként.

Öszeesküvés – és lóhús

A görög hatóságok szerint a Romániából származó, fagyasztott marhanyakként és combként árult termékben találtak lóhúst: az általuk elemzett 26 minta közül kettő esetében voltak pozitívak az eredmények.

A román mezőgazdasági miniszter, Daniel Constantin a botrány hátterében Románia elleni összeesküvést szimatol. Mint kifejtette, francia cégek igyekeznek kizárni a piacról Romániát. Aggodalmát osztják az érdekvédelmiek is. A romániai veszteségek máris nagyok, a hústermelők korszerűsítették vállalataikat, berendezéseiket, új munkahelyeket teremtettek, most pedig kezdenek kiszorulni a piacról – jelentette ki a mezőgazdasági, élelmiszer- és dohányipari szakszervezetek országos szövetségének elnöke, Ştefan Niculae, aki valóságos embargótól félti az érdekelt romániai vállalatokat.marc4foto-1-Daniel-Constantin

Szerinte Brüsszel és a román hatóságok együttes fellépésére van szükség ennek megakadályozásához. A Romániai Exportőrök és Importőrök Országos Egyesületének főtitkára, Mihai Ionescu úgy véli, Romániát valóságos bűnbaknak tették meg a nyugati országok. A román húsiparnak okozott, innen származó veszteségek egyelőre még kiegyenlíthetőek a keleti partnerekkel folytatott kereskedelemmel, ám Ionescu maga is veszélyesnek tartja a román vállalatok gyors kiszorulását a nyugati piacokról.

Az első tettes: a Spanghero

A lóhúsbotrány valamikor január közepén tört ki, amikor Nagy-Britanniában és Írországban jelentős mennyiségű lóhúst tartalmazó hamburgereket fedeztek fel. Február elején úgyszintén Nagy-Britanniában 60 százaléknyi lóhúst fedeztek fel a Findus cég által forgalmazott lasagnában. A szóban forgó cégekhez Romániából került a hús, ezért sokan Romániát vádolták meg azzal, hogy marhahúsként felcímkézett lóhúst adott el. Párizsi vizsgálatok azonban kiderítették: marhahúsként eladott lóhús a francia Spanghero cégtől származik.marc4foto-2-Spanghero

A francia hatóságok nyomban felfüggesztették a cég működési engedélyét, jóllehet az először a romániai Carnolimp céget vádolta meg az „átcímkézéssel". A román cég vezetője, Olimpiu Soneriu egyelőre még nem képes felmérni a cégnek okozott károkat, azt azonban bejelentette: vállalkozása többé nem forgalmaz lóhúst. A Carnolimp mindeddig lóhúst exportált, de kizárólag megrendelésre, elsősorban Hollandiába. Tavaly 62 tonna lóhúst adott el, tartalmának megfelelőképpen felcímkézve.

Lovat evett Európa?

A lóhúsbotrány a szigetországból gyorsan átterjedt Európára is. Február 8-án a Finus Svédországban is visszavonta az alvállalkozója, a francia Comigel által gyártott lasagnát. Két hónappal később az Ikea 15 országban bevonta fasírozottját, majd az intézkedést kiterjesztette az ázsiai országokban működő cégeire is.

Február 12-én a francia Picard is lóhúsra bukkant az általa gyártott lasagnában, majd felfüggesztette a Comigel által készített marhahústermékek forgalmazását. A francia kormány a Spanghero céget tette felelőssé mindezért.marc4foto-3-Findus

Németországban február 13-án a Real által árult fagyasztott lasagnában találtak lóhúst, amit néhány nappal később a Lidl, az Aldi és a Kaiser's Tengelman láncolatok is elismertek.

Ugyancsak február 13-án a svájci Coop láncolat is lóhúst talált a lasagnában, majd február 15-án a botrány begyűrűzött Ausztriába is: itt a Lidl által forgalmazott, Liechtensteinból származó marhahús tortelliniben volt lóhús. Szintén február 15-én Norvégiában találtak lóhúst a lasagnában, és még aznap a dán hatóságok is bejelentették, az ország egyik vágóhídján lóhús árultak pizzába szánt marhahúsként.

Hollandiában február 15-én 140 élelmiszer-ipari terméket áruló üzletben és szupermarketben végeztek ellenőrzést, több helyen is marhahúsként árult lóhúst találtak.

Egy nagy bulgáriai áruház-láncolatból február 16-án 1686 kiló, lasagnának szánt lóhúst vontak be.marc4foto-4-Ikea

A Lidl február 18-án visszavonta a forgalomból a Combino cég által árult lasagnát. A Lidl megtiltotta a ravioli árusítását is, ellenőrzése nyomán kiderült ugyanis, hogy az is lóhúst tartalmazott. Szintén február 18-án Belgiumban a Lidl leállította a Combino által gyártott bolognai penne árusítását.

Portugáliában és Szlovéniában február 19-én a Nestlé által árult lasagnában bukkantak lóhúsra, Csehországban február 20-án a luxemburgi Tavola cég által gyártott lasagnát gyártott vontak ki a forgalomból, Spanyolországban február 21-én a Kanári-szigetek hatóságai nem engedtek be egy tonna hamburgert, 25-én bejelentették, hogy lóhúst találtak a cannelloniban. Olaszországban február 23-án lóhúst találtak a bolognai Primia által forgalmazott lasagnában, 24-án pedig Szlovéniában vontak ki a forgalomból Liechtensteinben gyártott trotellinit, ugyanezen a napon Lengyelországban az egészségügyi hatóságok két, darálthúst is gyártó vállalat ellen kezdték meg a vizsgálatot, Magyarországon február 26-án jelentették be, hogy lóhúst tartalmazott a lasagna.

„Víziló" a Tarnicában

Az esetek azt bizonyítják, Európa-szerte gyakorlat volt lóhúst árusítani marhahúsként. Jóllehet több európai cég is árult marhahúsnak álcázott lóhúsból készült terméket, a gyanú mégis Romániára hárult. Hazai szakemberek szerint mindebben az ország negatív képe is szerepet játszott: a nyugati sajtót bejárták a nagyvárosok utcáin közlekedő lovas szekeret ábrázoló fényképek. Nemrégiben híre ment annak is, hogy több romániai üzletben is lóhúst, sőt, szamárhúst árultak, és nem tettek jót az ország renoméjának a kilencvenes évek elején Bécsben hattyút fogyasztók „turisták" sem.marc4foto-5-Tarnica

A csaknem minden európai országban beindult vizsgálatok nyomán megrémültek a marhahúsként lóhúst árusító cégek is. Ezzel magyarázható, hogy nemrégiben a kolozsvári melletti tarnicai mesterséges tóban ötszáz kiló, nejlonzsákokba csomagolt lóhúst találtak. Az eddigi vizsgálatok során kiderült, a hús egy Fehér megyei cégtől származik. Az esetet súlyosbítja az a körülmény, hogy a tarnicai tóból származik Kolozsvár ivóvize.

Galac egyik külvárosában őszintén a közelmúltban találtak több láda lóhúst, amelyről még nem tudni, hogyan jutottak oda – és ki tudja, hogy a végre megszigorodó ellenőrzés hatására még hol, ki tudja mennyi vásárló szabadul meg attól, hogy lóvá tegyék a paripából készült ízletes marhahússal.

Kimaradt?