Felmérés: a kormány „adóreformja” elrettenti a befektetőket

A szociáldemokraták által meghirdetett „adóreform” teljesen megzavarta a romániai vállalatok beruházási elképzeléseit – derül ki egy felmérésből.

Az üzletemberek 85 százaléka állítja, hogy a „reformelképzelések” negatívan hatottak idei befektetési terveikre, és 92 százaléka azon a véleményen van, hogy az ország gazdaságának csak rosszat tesz a fogyasztásra alapozott gazdasági modell. Legalábbis ez derül ki a világ vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatainak egyike, az EY román üzleti légkört elemző felméréséből.

A vizsgálat a DoingBusiness.ro internetes oldallal való együttműködés alapján készült. A mintacsoportban 458 vállalat képviselői szerepeltek. E cégek 8 százalékának üzleti forgalma meghaladja az évi 100 millió eurót, 9 százalékának 50-100 millió euró között van, 34 százalékának 10 és 50 millió euró között van, 44 százalékának 1 és 10 milli euró között, 5 százalékának pedig 1 millió euró alatt van.

Rossz modell a fogyasztásra alapozott gazdaság

Az üzletemberek, vállalatvezetők, befektetők több okot is felsorakoztatnak, amelyek megakadályozzák őket abbeli szándékukban, hogy idén növeljék a Romániába befektetett tőkéjüket. A legfontosabb okok egyike a pénzügyi és törvénykezési bizonytalanság. A megkérdezett vállalkozók 80 százaléka vélekedett így.

Fontos okként említette a beruházók 69 százaléka a politikai stabilitás valamint a közpolitikák áttekinthetőségének hiányát, 46 százalék pedig a romániai bürokráciára hivatkozott.A mintacsoport 92 százaléka tartotta rossz megoldásnak a fogyasztásra alapozott gazdasági modellt, 45 százaléka pedig egyáltalán nem bízott abban, hogy a román gazdaság jó irányban alakul majd az elkövetkező tizenkét hónap során.

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adataiból kiderül ugyanis, hogy a román gazdasági növekedés 2017-ben elérte ugyan a hét százalékot, ennek alapját viszont a fogyasztás képezte, amely 6,4 százalékkal járult hozzá a bruttó nemzeti össztermék gyarapodásához.

Öt százalék alatti gazdasági növekedés

A gazdasági fejlődésnek ezt az ütemét szinte lehetetlen lesz megtartani az idei évben is. A gazdasági megfigyelők legnagyobb része szerint a gazdasági fejlődés 2018-ban mindenképpen öt százalék alatt lesz. Az Oxford Economics 4,8 százalékos növekedéssel számol, az Európai Unió szakértői 4,5 százalékra gondolnak, a Nemzetközi Valutaalap értékelése szerint pedig a román gazdaság idén 4,4 százalékkal gyarapszik.

A legborúlátóbb intézmény az Európai Újjáépítési és Fejleszti Bank, amely szerint a gazdasági növekedés üteme nem haladja meg a 4,2 százalékot – mutat rá az EY elemzése.

A megkérdezett vállalkozók, befektetők jelentős része pesszimista a román gazdaági rövid távú jövőjét illetően is. Szinte egybehangzó véleményük szerint, legalább is a következő 12 hónap során, a román gazdaság alakulásában pozitív változás nem igen következhet be. Negyvenöt százalékuk van ezen a véleményen. A mintacsoportban szereplő beruházóknak mindössze 31 százaléka, valamint 38 százaléka azoknak a befektetőknek, amelyek vállalatainak üzleti forgalma meghaladja az évi 10 millió eurót, véli úgy, hogy jelenleg a román gazdaság megfelelő irányba halad. Csakhogy ez az arány nagymértékben csökkent az előző évhez képest.

Globálisan – a hazai és külföldi beruházókkal – számolva, a megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy növekszik az igény a termékek és a szolgáltatások iránt, 35 százalék bízik a nyereségességében, 32 százalék állítja, hogy a piacok stabilak maradnak, 40 százalék hisz a hitelekhez való további hozzáférésben.

A hazai vállalatok ennél jóval borúlátóbbak: a termékek és a szolgáltatások iránti növekedésben csupán 42 százalék, a nyereségességben alig 20 százalék, a piaci stabilitásban mindössze 15, a hitelekhez való hozzáférhetőségben csak 24 százalék bízik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?