A romániaiak szerint az Európai Unió jó, az ország rossz irányba halad

Románia lakossága szerint az ország rossz irányba, az Európai Unió azonban jó irányba halad – ez derül ki a legfrissebb Eurobarometer felmérésből.

Az Európai Unióban félévenként – télen és nyáron – készül úgynevezett standard Eurobarometer felmérés 1974 óta. A téli felmérés alkalmával egyszersmind közvélemény-kutatás készül külön-külön valamennyi tagország helyzetéről, állampolgárainak véleményéről a különféle nemzeti valamint uniós kérdésekről. Az Eurobarometer Standard 88 romániai adatfelvétele tavaly november 5-12. között történt a CSOP bevonásával. A mintacsoport 1062, 18 éven felüli személyből állt.

Romániában nincs euroszkepticizmus

A felmérés szerint az ország lakosságának több mint egyharmada (35 százaléka) szerint Románia gazdasági helyzete az elkövetkező időszakban romlani fog. Az Európai Unióban a románoknál csak a görögök (48 százalék), a horvátok (39 százalék) és az unióból kilépni készülő britek (39 százalék) a pesszimistábbak a románoknál.

Az Európai Unió gazdasági helyzetét illetően azonban a mintacsoport román tagjainak ötven százaléka bizakodó. Ez megfelel az uniós átlagnak. A románok derűlátóak az Európai Unió jövőjét illetően is: kétharmaduk, pontosabban hatvanhat százalékuk meggyőződése, hogy az európai közösség jó irányba halad. Ez az arány egyébként kilenc százalékponttal nagyobb, mint az ötvenhét százalékos uniós átlag, ami csalhatatlan jele annak, hogy Romániában – legalább is egyelőre – nem kell tartani az euroszkepticizmustól.

Az unió legnagyobb értékei

Az ország jövőjét illetően azonban Románia lakossága már kevésbé optimista. A megkérdezettek hatvannégy 64 százaléka véli úgy, hogy a dolgok rossz irányba haladnak, ami viszont tizenöt százalékponttal nagyobb az uniós országok átlagánál. A romániai mintacsoport az Európai Unió legnagyobb értékének az emberi jogokat érzi, a megkérdezettek 34 százaléka volt ezen a véleményen, az uniós átlag ilyen vonatkozásban harminchárom százalék.

Csupán két százalékkal voltak kevesebbek azok Romániában, akik az unió legfőbb értékének a demokráciát tekintik; a romániai harminckét százalék egy százalékkal marad a harminchárom százalékos uniós átlag alatt. Az unió által biztosított európai békét Romániában szintén harminckét százalék értékeli, ez viszont jócskán elmaradt a negyven százalékos uniós átlagtól.

A román mintacsoport tagjainak ötvenhat százaléka bízik az Európai Parlamentben is. Ezzel Románia lakossága jelentősen meghaladja az negyvenöt százalékos uniós átlagot. Hasonlóképpen „átlagon felül” teljesít Románia az Európai Bizottságba vetett bizalom tekintetében is: az ország lakosságának ötven százaléka bízik Brüsszelben, szemben a negyvenkét százalékos átlaggal.

Nagyszeben: döntés a jövőről

Az új felmérés kapcsán Angela Cristea, Románia európai uniós képviseletének vezetője úgy vélte, Románia lakossága rendületlenül hisz az unióban és a közösség által képviselt alapvető értékekben. Véleménye szerint mindez igen fontos, hiszen a tagországok lakosságának derűlátására és dinamizmusára a legnagyobb mértékben szükség van az elkövetkező Európai Uniója jövőjének biztosítása céljából.

Románia lakosságának optimizmusa mindemellett biztató jele annak is, hogy az ország sikerrel teljesítheti majd az Európai Unió Tanácsának elnöki megbízatását, 2019-ben. Angela Cristea biztosra veszi, hogy az unió jövőjét alapvetően meghatározza majd a 2019-ben, a román elnökség idején Nagyszebenben megtartandó uniós csúcstalálkozó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?