Felmérés: ez Románia legpocsékabb városa

Brassó az ország legélhetőbb, Alexandria pedig a "legpocsékabb" városa – derül ki a Storia.ro felméréséből. Az ingatlanhirdető portál a megélhetési költségek, a biztonság, a tisztaság, a zajszint és a közlekedési körülmények alapján rangsorolta a településeket. Kérdőívét 258 948 személy töltötte ki.

A legélhetőbb városok rangsorának első négy helyét erdélyi városok foglalják el. Brassót Nagyvárad követi, Kolozsvár még dobogós lett, a negyedik hely pedig Nagyszebené. Az ötödik helyre már egy Kárpátokon túli város, Pitești került. A legutolsó a rangsorban Alexandria. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának a városát Focșani, Brăila és Călărași is megelőzi a listán.

A felmérés az élhetőség különböző komponensei szerint is rangsorolta a városokat. E szerint Brassó, Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyszeben és Sepsiszentgyörgy azok a városok, ahol a legjobb a közbiztonság. A megélhetési költségekkel Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyszeben és Pitești lakosai a legelégedettebbek, a tisztaság tekintetében pedig – a lakosok véleménye szerint – Brassó, Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyszeben, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda a sorrend.

Bukarest lemaradt

A felmérés szerint legpiszkosabb város Alexandria, amely Szatmárnémetit, Brăilát, Călărăși-t és Resicabányát előzi meg. A zajszint tekintetében megint csak Alexandriáé az elsőség, a várost Suceava, Buzău, Călărăși és Bákó követi. A legnyugodtabb város szintén Brassó lett, amelyet Nagyszeben, Csíkszereda és Kolozsvár követ.

A közszállítást illetően ugyancsak erdélyi városok vezetnek. A listán az első helyet ezúttal Nagyvárad foglalja el, megelőzve Brassót, Kolozsvárt, Nagyszebent és Temesvárt. Az utolsó helyekre Csíkszereda, Resica, Călărași, Turnu Severin – és megint csak Alexandria került.

Alexandria lakosai egyébként minden tekintetben elégedetlenek városukkal. A megélhetést túlságosan drágának találják, elsősorban a lakásfenntartási, a közlekedési és szórakozási költségeket, továbbá az élelmiszer-árakat sokallják. A meglepetést Bukarest nyújtotta, amely csupán a 17. helyre került a rangsorban.

Városnegyedek rangsora

Országos viszonylatban a legélhetőbb városnegyedek rangsorában a dobogó három fokára ismét erdélyi városrészek kerültek. A brassói Rakodó negyed kapta a legtöbb szavazatot, majd a marosvásárhelyi Somostető, illetve a kolozsvári Grigorescu negyed következik, megelőzve az ugyancsak kolozsvári Györgyfalvi negyedet és a nagyszebeni Valea Aurie negyedet.  

Az erdélyi városnegyedek sorát a bukaresti Nicolae Grigorescu töri meg, utána azonban ismét erdélyi városnegyed következik, a brassói városközpont.  A lista legvégén Kárpátokon túli városnegyedek vannak: a brăilai Lacu Dulce, a ploiești-i Bereasca, az alexandriai Brâncoveanu, a craiovai Bariera Vâlcii, a buzăui Transilvania és a Târgu Jiu-i Artego.

Sereghajtó régiók

Az Eurostat felmérése szerint ugyanakkor Romániában három olyan régió is van, amely a lakosonkénti bruttó nemzeti össztermék tekintetében az utolsó helyeket foglalja el az Európai Unió államainak térségei között.

A Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț megyéből álló északkeleti, a Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj és Mehedinți megyéből álló délnyugati valamint az Argeș, Prahova, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman és Dâmbovița megyéből álló déli régióban az egy személyre eső bruttó nemzeti össztermék az uniós átlag ötven százaléka alatt van.

A 2016-os összesítés szerint mindez az északkeleti megyében mindössze 36 százalékot ért el, a délnyugati régióban 42, a déli régióban pedig 46 százalékos volt. A legrosszabbul azonban a bulgáriai Szeverozapaden régió áll, ahol az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék csupán az uniós átlag 29 százaléka.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?