Csecsemőhalandóság: Románia nem áll rosszul, de van még tennivaló

A Pakisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre, Románia messze jobb eredményeket mutat fel, de van még tennivaló – derül ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jelentéséből. 

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Romániában minden 232. úgyszülött nem éri meg meg az egy hónapos kort, ezzel Malajzia és Bulgária közé kerültünk. Magyarországon minden 357. újszülöttre érvényes ez.

Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos kort. Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor.

Az UNICEF rangsorolásában a legrosszabb mutatókkal rendelkező tíz államból nyolc a Szaharától délre fekvő afrikai ország. Köztük van Szomália, Lesotho, illetve a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, Mali és Elefántcsontpart. A jelentés szerint mindenek előtt a szegénységre és a fegyveres konfliktusokra vezethető vissza, hogy a terhes nők ezekben az országokban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója szerint a legtöbb újszülötthalálozás elkerülhető volna. A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések - a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés - is szerepet játszanak. A világszervezet Gyermekalapja ezért fontosnak tartja, hogy a várandós nőket szakképzett szülésznők gondozzák, legyen hozzáférés fertőtlenítő szerekhez, tiszta ivóvízhez és a megfelelő táplálkozás is biztosítva legyen. Az UNICEF külön említi a szülés utáni szoptatás és bőrkontaktus kiemelt szerepét.

Fore szerint a legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne.

Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt. Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 csecsemőből egy hal meg életének első hónapjában.

Japánban, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság, ez az arány 1:1111-hez.

Kapcsolódók

Kimaradt?