Jelentés: minden hatodik gyermek háborús övezetbe születik

A világon minden hatodik gyermek háborús konfliktusokkal terhelt zónába születik, és az ENSZ adatai szerint az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt a háborúban meggyilkolt vagy megcsonkított gyermekek száma – mutat rá a Save the Children brit segélyszervezet War on Children című jelentése.

Az adatokból kiderül, számos fegyveres konfliktus húsz évnél is régebb óta tart, és az idő múlásával csak súlyosbodott – írja az Euronews.

„Ezeknek a gyerekeknek meg kell küzdeniük a poszttraumás stresszel, azzal, hogy kórházakat, iskolákat bombáznak le. Ezek átélése egy gyermeknél rémálmok, ágybavizelés, koncentrációs képtelenség hiányában mutatkozik meg. Ez egy ördögi trauma-körforgás” – mondta a segélyszervezet kampányfőnöke, Kitty Arie.

Minden hatodik gyermek háborús konfliktusokkal terhelt zónába születik, az elmúlt tíz évben pedig ugrásszerűen megnőtt a háborúban meggyilkolt vagy megcsonkított gyermekek száma.

Arie szerint a gyermekek soha ennyire nem voltak belekényszerítve a háborúkba, mint az elmúlt húsz évben. „Ha csak a szíriai helyzetet nézzük, ahol hetedik évében jár a háború, újfajta borzalmaknak vannak kitéve a kicsik. Gondoljunk csak a kórházak lebombázására, az iskolák lerombolására, a vegyi fegyverek bevezetésére, és a humanitárius segélyek elutasítására” – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?