Felmérés: a rohammentők és a tűzoltók munkáját övezi a legnagyobb tisztelet

A különféle szakmák lakossági megítélését vizsgálta legfrissebb felmérésében az Avangarde közvélemény-kutató intézet.

Romániában a rohammentő-szolgálatot (SMURD) és a tűzoltóságot övezi a legnagyobb tisztelet. A lakosság 95 százaléka vélekedik pozitívan a két intézmény tevékenységéről – derül ki az Avangarde legfrissebb felméréséből.

A harmadik helyre a hadsereg került, 81 százalékos bizalmi mutatóval. A pedagógusok (77 százalék) alig négy százalékkal maradtak le a dobogós helyről. Az orvosokban a mintacsoport 69 százaléka bízik meg, egy százalékkal megelőzve az egészségügyi asszisztenseket.

Az újságírók meglepően jó helyezést értek el: hatvan százalékot összesítettek, így jelentősen megelőzik például a papokat, akiknek munkáját a megkérdezettek 48 százaléka értékeli pozitívan. A rendőrök két százalékponttal népszerűtlenebbek a lelkészeknél, a törvényszéki bírák pedig jócskán lemaradva még egyharmadnyi szavazatot sem kaptak. Igaz, ők még mindig jobban állnak a mindössze 30 százalékos „bizalmi indexű”  igazságszolgáltatásnál és a 27 százalékot elérő ügyészeknél.

Népszerűség tekintetében a rangsorban az utolsó helyen állnak a politikusok – legyenek kormánypártik vagy akár ellenzékiek –, a mintacsoport alig kilenc százaléka értékeli pozitívan a tevékenységüket.

Nagy népszerűség  – kis fizetés

Érdekes módon a szakmák pozitív megítélése fordított arányban áll a jövedelmekkel. Az Avangarde listája utolsó négy helyezettjének képviselői a legnagyobb fizetésekkel rendelkező költségvetési alkalmazottak között vannak, miközben a lajstrom első öt helyezettje fizetéstől fizetésig él, még akkor is, ha a Triple Helix Egyesület által végzett másik felmérés szerint az orvosokat például a lakosság a leginkább tiszteli, utánuk pedig nyomban a pedagógusok következnek.

A Triple Helix Egyesület felmérése a Daedalus Online adataira alapulnak. Az orvosokat a mintacsoport 40 százaléka tartotta a legnagyobb tisztelet érdemlő társadalmi csoportnak. Az viszont már önmagában érdekes, hogy bár a pedagógus mesterség a második helyen áll a lakosság által leginkább megbecsült szakmák között, a szülőknek alig 25 százaléka adná gyermekét erre a pályára. Igaz, a megkérdezettek 16,7 százaléka viszont a pedagógusokat nevezte meg listavezetőnek.

A lajstromon a tudományos kutatók következnek, aki megelőzik a papokat, majd a programozók, a könyvelők (!) és a közgazdászok következnek.

Ilyen most a pedagógusok presztízse

A mintacsoport 14 százaléka ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a gyermekek egyáltalán nem tisztelik tanáraikat. Ezzel Románia a pedgógusok jogállását vizsgáló tanulmány által átfogott országok között az utolsó helyek egyikén áll.

Ugyanakkor a tanári pályának egyre kisebb a presztízse a 18 és 35 év közötti fiatalok körében, akiknek csak 10 százaléka véli úgy, hogy nagyfokú tisztelet járna ki a pedagógusoknak. Ez a szám a 45 éven felüli személyek esetében jelentősen megnő és eléri a 25 százalékot.

Az is érdekes, hogy faluhelyen és a kisvárosokban élők húsz százaléka tiszteli a pedagógusi szakmát, miközben ez a szám Bukarestben mindössze tíz százalék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?