Nem sok jót ígér a román bankszakma a 2018-as évre

Romániai bankszakemberek úgy vélik, a román gazdaság szempontjából a 2018-as év nem sok jót hoz. Előjelzéseik szerint növekszik az alapkamat, romlik a nemzeti valuta, és emelkedik az infláció.

Egyetlen jó hír

A Garanti Bank makrogazdasággal foglalkozó legfrissebb jelentésének egyetlen pozitív pontját az a megállapítás képezi, hogy a román ipari kapacitás 2017-ben meghaladta a gazdasági-pénzügyi válságot követő évek átlagát.  A jövőben a húzóerőt továbbra is a gépeket és felszereléseket, az elektromos termékeket gyártó iparágak jelentik majd.

A bruttó nemzeti össztermék növekedési rátája idén visszafogottabb lesz, mint tavaly. A 2017. évi 6,5 százalékról 2018-ban legfeljebb négy százalékos lesz, elsősorban az ipar és a kereskedelem fejlődésének lelassulása következtében. Mindebben szerepet játszhat az a tény is, amit nemzetközi gazdasági elemzők szinte egyhangúan felemlegetnek, hogy jelentősen csökken majd a német és olasz gazdaság növekedése is, márpedig a román export jelentős része éppen ebbe a két országba irányul.

Növekvő infláció, csökkenő beruházás…

Az inflációt illetően a bank vezető szakemberei igencsak borúlátóak. Véleményüknek megfelelően az inflációs ráta 2018 folyamán szüntelenül emelkedik majd, és év végére elérheti a négy százalékot, a 2017-ben jelzett 1,3 százalék helyett.

A fogyasztói árak növekedése miatt a Román Nemzeti Bank sorozatos beavatkozásokra kényszerül majd. Így például minden bizonnyal megnöveli az alapkamatot, amelyet az idei év elején azt már két százalékra növelte, miután 2015 közepe óta változatlanul hagyta. A Garanti Bank úgy véli, az esztendő végére az alapkamat 2,75 százalékos lesz.

2018-ban továbbra is nő a folyó fizetési mérleg hiánya, amelynek üteme azonban viszonylag kezelhető marad, ha mérséklik a fizetésemeléseket. Ezzel együtt azonban a deficit a beruházási kedv várható csökkenésével együtt komoly nyomást gyakorolhat a nemzeti valutára. Egyáltalán nem tekinthető kizártnak, hogy 2018 végére a lej-euró árfolyam tovább romlik, és elképzelhető, hogy egy euróért 4,78 lejt kell majd fizetni.

A kölcsönök volumene idén tovább emelkednek. A makrogazdasággal foglalkozó jelentés szerint a növekedési ütemük elsősorban a vállalatok esetében ugrik meg, a fogyasztási hitelek növekedése ennél jóval lassúbb lesz. A Román Nemzeti Bank egyébként nemrégiben figyelmeztette a romániai bankokat, fogják vissza a lakosság eladósodását.

Nettó lakossági megtakarítások – 2012 szintjén

Jóllehet nemzetközi gazdasági szervezetek elismerik a román gazdaság látványos fejlődését, arra is figyelmeztetnek, hogy mindennek előnyeit nem érzi meg az ország lakossága. A Bloomberg hírügynökség elemzése szerint Románia lakossága nettó megtakarításának értéke 2012 óta változatlan maradt.

Tanulmányában a hírügynökség leszögezi, itt lenne az ideje, hogy a lakosság saját életszínvonalának emelkedésében is megérezze a gazdasági fejlődés pozitív kihatását abban az országban, amelyben a gazdaság uniós szinten is a leggyorsabb ütemben gyarapszik, és amely nemrégiben komolyan emelte a béreket és a nyugdíjakat, jelentős adó- és illetékcsökkenést hajtott végre.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Romániában igen sokan éppen csak napi kiadásaikat, a legszükségesebb élelmiszereket és ruházatot képesek fedezni, az ország lakossága anyagilag a legnehezebb helyzetben van uniós szinten.

A BRD Groupe Societe Generale vezető közgazdásza, Florian Libocor aggasztónak tartja, hogy ilyen körülmények között fokozódik a lakosság eladósodása. Az infláció növekedése, a Román Nemzeti Bank alapkamat-emelésének következtében az eladósodott lakosságnak nem lesz megfelelő anyagi forrása a kölcsönök törlesztéséhez – emeli ki elemzésében a Bloomberg hírügynökség is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?