Óvatosan vásároljon: a boltokban kapható zöldség-gyümölcs betegség forrása is lehet

Élelmezésügyi szakértők figyelmeztetnek: érdemes odafigyelni a nagyáruházakból, szuper-, hipermarketekből vásárolt zöldségfélékre, gyümölcsökre, mert gyakran az egészségre ártalmas anyagot tartalmaznak.

Néhány nappal ezelőtt a fogyasztóvédelmi hatóság vezetője figyelmeztetett, hogy emberi szervezet számára rendkívül ártalmas vegyszerrel beszórt citrusfélék kerültek forgalomba Romániában. Élelmezésügyi szakértők állítják, hogy ez nem volt elszigetelt eset.

A veszélyes kadmium

Egyre több romániai fogyasztó szenved a zöldségekben és gyümölcsökben található vegyi anyagoktól, amelyeket nyilván nem a természet, hanem a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók juttatnak beléjük.  Táplálkozástudományi szakemberek elsősorban a kadmium jelenlétére hívják fel a figyelmet, amely egyre sűrűbben fordul elő a mezőgazdasági termékekben, és amelyet erősen rákkeltő anyagként tartanak számon.

A bukaresti Floreasca baleseti kórház toxikológiai osztályának főorvosa, Dan Tincu a román sajtó kérdésére közölte, az utóbbi időben megszaporodott a kadmiummérgezés miatt kórházba kerülő betegek száma. (Ez az osztály egyébként az ország egyedüli ilyen részlege, ami már önmagában is sokat mond a hazai egészségügyi állapotokról). 

Ez a nehézfém nem csupán rákot okozhat, de számos más betegségnek is a forrása lehet, mint például a krónikus vesebántalmak, a csontritkulás, vagy a cukorbetegség kialakulása.

180 millió tonna műtrágya

Az ártalmas vegyi anyagok elsősorban a műtrágyák és a növényvédő szerek mértéktelen alkalmazása nyomán kerülnek be a zöldségekbe, gyümölcsökbe. Ez a gond egyébként világszerte megmutatkozik, hiszen a világ mezőgazdaságában alkalmazott műtrágyák mennyisége az utóbbi évtized során meghaladta a 180 millió tonnát.

A legtöbb műtrágyát elsősorban az ázsiai országok mezőgazdasági termelői alkalmazzák, az európai országok viszont leginkább ezekből az országokból szerzik be a zöldség- és gyümölcstermékek nagy részét.

A műtrágyák használatát egyébként az Európai Unióban szigorúan szabályozzák, az unión kívüli európai országokban viszont minderre már nem vonatkoznak szigorú törvények – vélekedik az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Dragoș Frumosu. Adatai  szerint érdekes módon a romániai mezőgazdaságban háromszor kevesebb műtrágyát használnak, mint az uniós országok átlagának esetében.

A szakszervezeti elnök szerint azonban a romániai drasztikus korlátozást korántsem az egészség védelme érdekében vezették be. Romániában mindössze pénzhiány miatt használnak jóval kevesebb műtrágyát.

Brüsszel a jövőben törvények útján tovább korlátozná a kadmium-mennyiségét a műtrágyákban, amelyek azonban egyéb, az egészségre veszélyes anyagokat is tartalmaznak, ezek nagyrészt a kőszénből származó kátrányból vagy rovarokból származnak.

E – mint egészségkárosító

Emellett a zöldségek és a gyümölcsök az egészségre szintén káros, E-betűvel jelölt adalékanyagokat is tartalmaznak. A fertőtlenítő hatásáért használt E-211 nátrium-benzoátot, a tejhez, a hústermékekhez, a pékipari árucikkekhez, édességekhez, citromízű hűsítőkhöz is adagolják, jóllehet közismert, hogy csalánkiütéseket okozhat, illetve súlyosbítja az asztmát. Az Egyesült Államokban és Németországban rákkeltő hatása miatt is tiltják.

Az E-330-as citromsav, a szájüreget károsítja és rákkeltő hatása is van. Az E-338 foszforsav, emésztési zavarokat, hasfájást, alhasi fájdalmakat, émelygést okoz. Az E-951-es aszpartám, vagyis mesterséges édesítőszer orvosok szerint legalább 70 féle betegséget okozhat. Hosszú távon csökkenti a szervezet immunitását, érzékennyé teszi az embert az influenzára, a tüdőbántalmakra, a húgyúti és bélfertőzésekre. Emellett fejfájást, álmatlanságot, hallás- és memóriazavarokat, erős szívdobogást okoz és hajlamossá tesz a hízásra, de többen felelőssé teszik az agydaganat és a cukorbaj kialakulásáért is.

A nagyáruházakban kapható zöldségek gyümölcsök azért is ártalmasak lehetnek, mert jelentő részüket üvegházakban termesztik, így nem kapnak közvetlen napfényt, emellett a talajból sem kapják meg természetesen úton a szükséges vitaminokat és ásványi sókat. Gyakran ipari eljárásokkal tartósítják őket, ami tönkreteszi a vitaminokat és a mikroelemeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?