Egészségügyi jelentés: Európa „legbetegebb” országa Románia

A romániai lakosság egészségi állapota szinte kétségbeejtő. Az ország uniós szinten a rák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a tébécé és a sárgaság esetében a listavezetők közé tartozik. A tényt román lakosság egészségügyi állapotáról szóló, 2016-os országos jelentés is elismeri.

A jelentés szerint Romániában évtizedenként 43 százalékkal nő a táplálkozási és anyagcsere megbetegedések. A keringési zavaroknál a növekedés évtizedenként 29 százalék, a rákbetegségeknél úgyszintén 29 százalék, az elmebetegek száma pedig tíz évenként 24 százalékkal nő.

Az ország lakossága 40 százalékának magas a vérnyomása – a legtöbben azonban nem is tudnak erről. Hivatalos statisztikák szerint Romániában több mint 7,4 millió ember szenved ebben a betegségben. Az országban a halálesetek 60 százaléka keringési és szívbetegség miatt következik be.

Mindez érthetővé teszi azt is, hogy uniós szintén miért Romániában a legrövidebb az életremény. Ezen a téren egyébként Franciaország vezet, ahol a nők átlagosan 88, a férfiak 83 évig élnek. Romániában az életremény ennél 15 évvel rövidebb.

Szívbetegség: évi 150 ezer halott

A hipertóniás szívbetegségben szenvedők részaránya tizennyolcszor nagyobb, mint Hollandiában, tizenötször haladja túl a nagy-britanniai szintet, ötszörösen haladja túl a Lengyelországban és négyszeresen a Németországban jelzett szintet, de 75 százalékkal nagyobb a bulgáriainál is.

A román lakosság egészségügyi állapotáról szóló, 2016-os országos jelentés szerint évente 150 ezer ember hal meg az országban szívbetegségekben, ami az elhalálozások 60 százalékával egyenlő. Ezzel Románia világviszonylatban is a negyedik helyet foglalja el.

Az agyvérzés Romániában négyszer gyakrabban fordul elő, mint a nyugat-európai országokban, aránya harminc százalékkal magasabb a lengyelországinál – igaz, 60 százalékkal kisebb bulgáriai szintnél. A statisztikák szerint Romániában évente mintegy 65 ezer személy kap agyvérzést, 31 százalékuk pedig viszonylag fiatal, 20 és 50 év közötti.

Orvosi vélemények szerint a kórt jelentősen meg lehetne előzni azzal, ha az embereket megfelelően felkészítik a betegség elkerülésének módozataira, a megelőzésre. Ehhez viszont a családorvosok segítségére is nagy szükség lenne, akiknek tudatosítaniuk kellene pácienseikben, hogy 30-40 év évenként után akkor is orvoshoz kell fordulniuk, ha egyébként teljesen egészségesnek érzik magukat.

Kétmillió cukorbeteg

A cukorbetegségben szenvedők száma Romániában kétszer nagyobb, mint Nagy-Britanniában,  és 40 százalékkal magasabb, mint Hollandiában. Az országban két millió ember szenved ebben a betegségben és mintegy 4 millióra teszik a cukorbetegségre hajlamosak számát.

Ráadásul a kór egyre gyakrabban jelentkezik a gyermekeknél is, az országban több mint 4000 kiskorúnál jelezték a betegséget, ami kétszerese a tíz évvel ezelőttinek. Világszerte egyébként hét másodpercenként hal meg valaki ebben a betegségben.

Méhnyakrák: Románia vezet

Európai viszonylatban Romániában hal meg a legtöbb nő méhnyakrákban, évente kétezren veszítik életüket ebben a betegségben. Ez a kór Romániában hatszor gyakoribb, mint Hollandiában, ötször magasabb, mint Nagy-Britanniában, négyszer nagyobb, mint Németországban, kétszer magasabb, mint Lengyelországban és 50 százalékkal haladja túl a bulgáriai szintet.

Orvosszakértők egyetértenek abban, hogy a megelőzésére kidolgozott program semmilyen eredményt nem hozott. Romániában kevés a sugárkezelést adó központ, sok esetben pedig, amikor orvoshoz kerülnek a betegek, már túl késő, a nők pszichológiai felkészítésére pedig senki sem gondolt.

A májgyulladás „népbetegség”?

Európai Uniós szinten Románia az elsők között van a csecsemőhalandóság fekete listáján is, amelyen csak Málta előzi meg.

Az országban a májgyulladás immár amolyan népbetegségnek számít. A C-típusú hepatitiszes megbetegedések esetében Románia uniós szinten az első helyen áll, az országban a legtöbb májgyulladásos beteget csak akkor fedezik fel, amikor valamilyen más betegség miatt jelentkezett az orvosnál.

Romániában évente mintegy 3000 ember hal meg a hepatitisz által kiváltott májzsugorban. A lakosság létszámát tekintve Romániában van a legtöbb fertőzött, és itt a legkisebb a remény a gyógyulásra. A megelőzéssel a hivatalos orvosi szervek nem foglalkoznak, ezt a feladatot nagyrészt egy-egy nem kormányzati szervezet vállalja fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?