Elvesztette parlamenti többségét a PSD-ALDE?

A saját kormánya ellen indított bizalmatlansági indítvány végeredménye azt mutatja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) koalíciója akár el is veszítheti parlamenti többségét és így azt a lehetőségét, hogy új kormányt alakítson.

A parlamenti többséghez 233 szavazat szükséges, a Grindeanu-kabinet 241 szavazattal bukott meg. A PSD és az ALDE „papíron” 246 képviselővel és szenátorral rendelkezik. A bizalmatlansági indítvány megszavazásánál a koalíció 14 tagja (a szociáldemokrata Narcis Ioan Chisăliță, Adrian-Nicolae Diaconu, Eugen Dogariu, Luminița Jivan, Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Radu-Adrian Pau, Alfred- Robert Simonis, Nicolae Bănicioiu, Alin Văcaru, Marian Adelia Coste, Cătălin Rădulescu, Victor Ponta képviselő, valamint az ALDE színeit képviselő Remus Borza) átállt Sorin Grindeanu oldalára.

A bizalmatlansági indítványt így végül a nem magyar kisebbségek képviselőházi csoportja néhány tagjának szavazatával fogadta el a parlament. Ha a Grindeanu oldalára állt honatyák kitartanak álláspontjuk mellett, akkor a PSD-ALDE csupán 232 szavazattal rendelkezik, ami nem elegendő a többséghez.

Tăriceanu részben elismerte

Az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu egy szerdai sajtótájékoztatón azt elismerte, hogy jelenleg igen törékeny az általuk kialakított parlamenti többség. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: "Igen, ebben a pillanatban törékeny többségünk van. De meglátják és meggyőződnek, hogy a valóságban másképp fognak működni a dolgok, és olyan szilárd többségünk lesz, amely által sikeresen támogathatjuk kormányunkat. A parlamentre gondolok itt."

Tăriceanu szerint a bizalmatlansági indítvány eredménye azt bizonyítja, hogy még megvan a többségük a koalíciós pártoknak.  "Még az államelnök is azt mondta, szeretné látni, hogy valóban létezik-e még a parlamenti többség. Ma ez látszott. Egy tiszta szavazás volt. Úgy megyünk a tárgyalásokra, ahogy az alkotmány előírja" - nyilatkozta a politikus.

Mit tehet Klaus Johannis?

Ha a  Nemzeti Liberális Párt, a Szövetség Románia Megmentéséért, az RMDSZ, a Népi Mozgalom Pártja összefogna, és elnyerné a kormánykoalíciós „renitensek” támogatását is, akkor Klaus Johannis akár az ellenzék soraiból nevezhetne ki kormányfőt.

E változatnak ellentmond azonban az körülmény, hogy ez a megoldás is csak igen törékeny parlamenti többséget feltételez. Márpedig az államfő Románia nyugati partnereit a romániai politikai stabilitásról biztosította. Ráadásul Klaus Johannis többször is hangsúlyozta, szeretne mielőbb véget vetni a politikai válságnak.

A szociáldemokraták most igyekeznek visszaszerezni a parlamenti többséget. Erre három lehetőségük van: vagy az RMDSZ támogatását keresik – ami az utóbbi napok nacionalista hisztériája miatt nem tűnik kedvező megoldásnak –, vagy pedig igyekeznek átállítani a maguk oldalára a Népi Mozgalom Pártjának valamint a Nemzeti Liberális Pártnak néhány politikusát.  

A legvalószínűbb azonban, hogy megpróbálják „jó útra téríteni” a bizalmatlansági indítvány vitájakor a koalíció ellen forduló frakciótagjaikat. Ezt jelzi azt is, hogy a PSD elnöke nem helyezett kilátásba semmilyen szankciót azoknak a szociáldemokrata honatyáknak, akik nem szavazták meg az indítványt vagy nem voltak jelen az ülésen.

Készül az új kormánylista

A PSD-ALDE-nek a Klaus Johannis államfővel beinduló tárgyalásokig, azaz hétfőig kell gondolkodniuk az új kormányfő személyén. A szociáldemokraták vezetője, Liviu Dragnea nem akar egyetlen jelöltet megnevezni az államfőnek, mint mondta, négy jelöltje – „férfiak, nők vegyesen” – is van már. Sajtóhírek szerint a kormányfői tisztség várományosai: Carmen Dan belügyminiszter, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő, a PSD szenátusi frakcióvezetője, Mihai Fifor, valamint a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese, Florin Georgescu.

Hírek szerint Liviu Dragnea nagyjából véglegesítette a kormány névsorát is. Ezek szerint Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb ott lesz az új kabinetben is és megőrzi korábbi posztját. Bár tevékenységével a PSD igencsak elégedetlen volt, de úgy tűnik, hogy az igazságügyi tárcavezető tisztségén is megmarad Tudorel Toader.

A bukaresti sajtó értesülései szerint az ALDE is megőrzi jelenlegi miniszteri helyeit. A pénzügyminiszter Eugen Teodorovici lehet, aki korábban is betöltötte már ezt a funkciót, védelmi miniszterré pedig a NATO egyik tisztségviselőjét, Sorin Ducarut neveznék ki, és állítólag a Nicolae Văcăroiu kormány volt külügyi szóvivője, Simona Miculescu is helyet kapna a kabinetben.

Kapcsolódók

Kimaradt?