Hazudott rendkívüliség – így verik át olvasóikat a kamuportálok

Földönkívüliek vezetik a Vatikánt? Visszatért egy időutazó 3000-ből, hogy beszámoljon az élményeiről? Ősi azték/egyiptomi/szkíta/nepáli tekercseket találtak, amelyekből pillanatok alatt megtudjuk a Nagy Igazságot? Megnéztük, mit kínálnak a kamuoldalak.

Ha valami vonzóbbá teszi ezeket az oldalakat, az a hírek hazudott rendkívülisége. A mainstreammel szembeni „alternatív” portálok előnye, hogy nem unalmasak, és azzal a jó érzéssel töltik el az olvasóikat, hogy a kulisszák mögé tekinthettek, „felébredtek”, „áttértek a jó oldalra”, többé nincsenek manipulálva.

A mainstream sajtónak számos köteléke van, politikusi nyilatkozatokat közöl, hivatalos eseményekről ad hírt, a hatalomnak látszólag vagy valóban szócsöve, különböző mértékekben. Ezzel szemben az „alternatíva” a független sajtó szerepében tetszeleg, holott sokkal gyakrabban állít valótlanságokat, és tulajdonképpen maga is különböző érdekeket szolgál ki: vagy a saját klikkvadász érdekeit, vagy egy politikai, ideológiai érdeket.

Mondhatnánk persze, hogy sok hír ártalmatlan, hiszen az a cikk például, amely szerint talán valódi T-rexet szállítottak az autópályán, nem oszt, nem szoroz. Mégis fontos beszélni a jelenségről, mert úgy tűnik, az immunrendszerünk egyre gyengébb a kamuhírekkel szemben.

A világ titkai című oldal például ügyesen keveri az ártalmatlan és az összeesküvés-elméletekbe torkolló híreket. Van, hogy spiritualitásba burkolt közhelyeket oszt meg, például „a karma 12 törvényét”, amelyekből kiderül, hogy „amint vetsz, úgy aratsz”, „egy időben nem lehet két dologra gondolni”, „nem szabad, hogy állandóan a múlttal foglalkozz, és benne élj” és így tovább. Emellett viszont megjelennek például olyan szövegek is, amelyek megpróbálnak magyarázatot adni a nyugati civilizáció vélt bukására. Egyrészt tényként kezelik a jelenséget, másrészt egysíkú magyarázatot adnak a vélt jelenségre. Demográfusok, családszociológusok egymástól eltérő, egymással vitázó álláspontjai helyett instant válaszokat adnak, amelyek többnyire tükrözik az olvasók véleményét, így ők is szívesen látják viszont saját elképzeléseik.

Rövid távon még veszélyesebbek az egészségüggyel kapcsolatos hírek. A NaturaHirek cikkünk írásakor legfrissebb írása Donald Trump szavaival próbálja legitimálni az oltásellenességet, cikkek egész sora foglalkozik a témával. A zikavírust „ijesztgetős témának” nevezik, és azt írják, hogy csak egy oltóanyag hatásáról van szó.

A Rejtélyek szigete szintén sikeresen keverik az áltudományos híreket az összeesküvés-elméletekkel. Miközben gyakran ártalmatlannak nevezhető közhelyeket osztanak meg, például a „kozmikus törvényekről”, vagy a világ leghosszabb gyalogos függőkábelhídjáról, ügyesen becsempésznek összeesküvés-elméleteket a HAARP-ról vagy titkos náci bázisokról.

Olyan premisszákra építenek cikkeket, amelyek évtizedek alatt váltak hamis alappá, és amelyekre bármikor építhetnek. Gyanútlan olvasókat a tudásvágy és a forrásellenőrzés hiánya vonz ezekhez az oldalakhoz, amelyekről hol a kozmikus törvényekről, hol a boszniai piramisokról, hol a háttérhatalmi törekvésekről olvasnak. Mivel egy ilyen honlapot könnyű összerakni, nem igazán üt el azoktól, amelyeket hivatásos újságírók írnak. Ráadásul a hivatalos sajtónak valóban megtépázott a hitele, gyakran joggal is, erre pedig szintén építenek az „alternatív” portálok.

Gyakran már a címek csalnak. A Hídfő.ru például Chicago példát mutat: így üdvözöld a migránst címmel jelentet meg cikket, egy az Alien című filmből kölcsönzött giffel, a szöveg azonban teljesen eltér attól, amit a cím és a honlap hangulata alapján várnánk. Szintén itt olvasható, hogy Az EU megkezdte a migránsok letelepítését Kelet-Európában, a cikkben pedig egyetlen országról és néhány száz menekültről olvashatunk. Azt régóta tudjuk ugyanis, hogy sokan csak a címig jutnak el, a cikket már meg sem nyitják vagy nem olvassák el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?