Meredek ötletekkel próbálnak bizonyítani az újonnan megválasztott polgármesterek

Az újonnan megválasztott polgármesterek – Bukarest főpolgármestere, Gabriela Vranceanu Firea példáján is láthattuk – igen tevékenyek, és mindenki igyekszik valami eredeti ötlettel kitűnni. Ezek közül néhány valóban igencsak „eredeti”, lázas tevékenységük folytán immár vannak lemeszelt bokrok, a járda közepére ültetett fák, szinte megmászhatatlan sétányok.

Egy bukaresti napilap Prahova megyei polgármesterek példájával akarta igazolni az ötletességet – ám abban biztosan lehetünk, hogy minden egyében akadnak hasonlóan szorgalmas városgazdák.

Fasor a járda közepén

Az üdülőházairól is nevezetes Breazán az egyik utca lakói egy nap arra ébredtek, hogy a polgármesteri hivatal leaszfaltozott egy járdát, amelynek a közepén – egy teljes fasor volt. Természetesen a fák köré is vastag rétegben aszfalt került. A hivatalos indoklás szerint a városatya azzal takarózott, hogy egyébként a település uniós pénzeket veszített volna el.

A valóságban azonban a polgármesteri hivatal nem tudott megállapodni az egyik lakossal, akié a fák voltak, így aztán – nyilván nagyrészt bosszúból – úgy döntött, hogy az aszfaltozással nem hagy fel, legfeljebb fasor lesz a járda közepén. Az ilyen járda pedig ugye párját ritkítja, így még a település akár még híressé is válhat. A fasoros közepű járda lehet, hogy szép látvány lenne, ám a leaszfaltozott járda mindössze nyolcvan centiméter széles – közlekedni tehát alig lehet rajta.

Câmpinán a városatya alighanem illendően akarta köszönteni a tavaszt. A városban immár régi szokás, hogy egy-másfél méteres magasságban lemeszelik a fákat. Most viszont az akciót kiterjesztették: először lemeszelték a villanyoszlopokat, és úgy látszik, ez nagyon tetszhetett a polgármesternek, mert ezt követően a díszcserjékre is sor került. Így, a tavasz beköszöntével a város úgy néz ki, mintha frissen havazott volna.

Meredek sétány – a szívgyógyász kabinetjéhez

Ugyancsak Câmpinán a jelek szerint a polgármester gondoskodni akart az ülőmunkát folytató lakosok egészségről is. Nyilván, csakis ez a szándék vezethette a városatyát akkor, amikor kilencven fokban megforduló és olyan meredek sétányt építtetett, amelyen „végigsétálni” nem mindennapi kondícióra van szükség. Bár az is igaz, hogy a sétány egy szívgyógyász magánkabinetjéhez vezet.

A lakosok szerint ráadásul a „sétányon” felfelé haladva valahogy még csak elboldogulnak, egymást támogatják – az út azonban lefele okoz gondot, főleg esős és még inkább havas időben. Ilyenkor sokan a vártnál is hamarabb érnek a „sétány” végére.

A polgármester azonban Ploiești-en sem alszik magára. A város nyugati övezetében lévő parkba ugyanis beton asztalitenisz asztalokat építtetett, jól beleágyazva a földbe, nehogy ellopják. Az egész potom 17 millió euróba került – de ez nem számít, hiszen a projektet uniós pénzből finanszírozták.

A felszerelt asztalokon azonban nem játszik senki. Nem mintha a ploiești-ek nem szeretnék az asztaliteniszt– csakhogy az asztalokat jó magasan benőtték a bokrok és a gaz. Ez volt a helyzet tavaly. A természet rendje szerint pedig idén is kizöldültek már az asztal magasságáig érő bokrok.

A medvék útja

A Provița de Sus községhez tartozó Plaiu falu a polgármester jóvoltából tavaly egy úttal lett gazdagabb, ami az útépítésben nem igen jeleskedő Romániában nem semmi dolog. Igaz viszont, hogy naponta alig két-három autó halad végig rajta, az út ugyanis annyira hepehupás, hogy azt messziről elkerülik a gépkocsik. A 900 méteres út emellett roppant keskeny is. A helybeliek szerint az utat legfeljebb a medvék használják. Sokan azt sem értik, miért kellett két millió eurót ráfordítani erre a járatlan útra, amikor a településen egy-egy kiadósabb eső következtében több ház is teljesen elszigetelődik a külvilágtól, a hatalmas sár miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?