Így adózunk majd az új rendszerben – több pénz marad a családok zsebében?

Több pénz marad az emberek zsebében az új adórendszer 2018. januári bevezetése után, amikor az egyéni adóbevallást a családi (háztartásonkénti) adóbevallás váltja fel – állította egy vasárnapi tévéinterjúban Viorel Ștefan pénzügyminiszter. A tárca honlapján közzétett tervezet alapelveit foglaltuk össze.

Mint korábban megírtuk, az új rendszer egyik legfontosabb újdonsága az, hogy az állam nem az egyén, hanem a család (háztartás) jövedelmét adóztatná meg. A tervezet voltaképpen nem a családot, hanem a háztartást tekinti az adózás alanyának. A pénzügyminisztérium meghatározása szerint a háztartás személyek olyan csoportját jelenti, amelynek tagjai lehet, hogy nem rokonok, de ugyanabban a háztartásban élnek, és saját felelősségükre vállalják, hogy közös vagyonnal regisztrálják őket az adóhivatalban.

Jönnek az adótanácsadók

Újdonság az is, hogy a családoknak (háztartásoknak) évente ki kell majd tölteniük az adóbevallási íveket, legkésőbb májusban. A tervezet szerint az adót évente két összegben kell befizetni, egyenlő részletekben: az elsőt összeget jövedelem bevallásakor, a másodikat pedig hatvan nappal ezt követően.

A kormány a családokat nem hagyja magára, az adóbevallási ívek kitöltésében adótanácsadók segítenek majd, ingyen. Az adótanácsadók szellemi szabadfoglalkozásúak lesznek, akik a pénzügyminisztériumtól kapnak majd munkadíjat, és akárcsak a háziorvosokat az egészségbiztosítási pénztár, az ügyfeleik (a háztartások) számának függvényében fizetik őket.

Konkrét példa az adózásra

Az új rendszer szerint az alkalmazottak a megkapják bruttó jövedelmüket – amelyből csak a társadalombiztosítási járulékokat vonja le a munkaadójuk –, és ebből kell majd félretenniük az adózáshoz szükséges összegeket.

Így például egy havi 3500 lejes bruttó fizetésű alkalmazott az adótörvénykönyv módosító törvény hatályba lépését követően 2830 lejt „kap kézbe”, ami havi közel 400 lejes növekedést jelent.  E szerint 5660 lej lesz egy olyan háromtagú család havi keresete, amelyben mindkét házastárs bruttó havi jövedelme 3500 lej. Ez havonta közel 800 lejes többletbevételt jelent számukra, és évente 2214 lej adót kell majd befizetniük.

Az adóleírások rendszere

A kormány a különféle adóleírások rendszerét is kidolgozta. Így például lehetővé teszi azt, hogy az alkalmazott az adózandó összegből levonhassa egészség- és életbiztosítási díját, a magánnyugdíjhoz való hozzájárulás összegét, a gyermekek iskoláztatási költségeit. Ugyanakkor levonhatók az adóalapból a lakás- és gépkocsibiztosítás díjai, a fitness-bérletekre, mozijegyekre, könyvekre, gyógyszerekre, a nonprofit-szervezetek támogatására fordított összegek.

A megadózandó jövedelembe nem számítják be egyebek között az örökségből vagy adományból származó javakat, a személyi tulajdonú lakáseladásból származó összegeket, illetve a be nem azonosított forrásokról származó jövedelmeket sem.

„Családi pontszámok”

Egy család (háztartás) éves jövedelmét a családtagok bruttó jövedelme/keresete alapján számítják ki. Ez a jövedelem bizonyos összegszintig adómentes, ez függ az adózó család (háztartás) létszámától.

Minden család bizonyos pontszámot kap a tagjai számának függvényében. Alapból a pontszám a családtagok számával egyezik meg, amelyhez egy további pontot adnak hozzá. Egy háromtagú család pontszáma tehát négy pont lesz (3+1).

Az egytagú család év 24 ezer lejes jövedelemig adómentességet élvez, ugyanakkor joga van évi 2000 lejes adóleíráshoz is. A fennmaradó jövedelem tíz százalékos adókulcs alá esik.

Adómentes kategóriák

Az új rendszerben négy társadalmi kategóriának nem kell majd adóznia. Az egyik csoportba tartoznak azok a súlyos fogyatékkal élők, akiknek jövedelme független tevékenységekből, fizetésből, vagy bérkategóriába tartozó összegekből, nyugdíjból, mezőgazdasági, erdészeti, halászati tevékenységből származik.

Nem adókötelesek a számítógépes programozók. Ennek feltételeiről a munkaügyi, a távközlési és a pénzügyi tárca közös rendelete dönt. Mentesülnek a jövedelemadótól az alkalmazott kutatás és fejlesztés, illetve a technológiai fejlesztés területén dolgozók is. Adómentessé válnak az orvosok, ennek feltételeiről az egészségügyi tárca és a pénzügyminisztérium közös rendeletben dönt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?