Kamionos dzsihád – új módszerekkel támadnak Európában a terroristák

A Stockholmban legutóbb történt terrorakció – amikor egy merénylő lopott kamionnal egy forgalmas utcában a tömeg közé hajtott – is azt igazolja, hogy a megfélemlítés új módszerével állunk szemben, amely ellen szinte lehetetlen a védekezés. A tömeges gázolásos támadást már többször is alkalmazták idén a terroristák, hatásosan.

A 2001. szeptemberi, Egyesült Államokban történt terrorakció nyomán a rendfenntartó erők világszerte megszigorították az ellenőrzéseket, ily módon a fegyverek vagy robbanószerek becsempészése a merénylet színhelyére szinte lehetetlenné vált. A terroristák ezért más módszerhez folyamodtak: visszatértek olyan „primitív módszerekhez”, mint a késelés, a fehér fegyverek használata – amelyek gyakorlatilag mindenkinek a rendelkezésére állnak –, újabban pedig gépkocsival, kamionnak hajtanak bele a tömegbe, ártatlan járókelőkbe.

A stockholmi kamionos terrorakció négy halottat követelt és 15 sebesültet, közöttük egy 83 éves román koldusasszony is kórházi ápolásra szorult. Ráadásul még az is elmondható, hogy a stockholmiak viszonylag szerencsések is voltak, aránylag kevés áldozattal megúszták.

Nizza, Ohio, Berlin…

Tavaly július 26-án, Franciaország nemzeti ünnepe alkalmával Nizzában egy 19 tonnás kamion hajtott bele az utcán ünneplő emberekbe. A terrorakció 86 ember halálát követelte, 434 személy pedig megsebesült. Az akciót az ISIS vállalta magára.

Alig három hónappal később, 2016. november 28-án a 18 éves szomáliai Abdul Razak Ali Artan egy Honda terepjáróval az Egyesült Államokbeli Ohio állam egyetemének területén több személyt is elgázolt, majd a gépkocsiból kiszállva számos embert megkéselt. A terroristát a rendőrök lelőtték – akciója nyomán azonban 11 személy sebesült meg.

Még egy hónap sem telt el, és december 21-én a huszonnégy éves tunéziai Anisz Amri az által vezetett kamionnal belehajtott a berlini karácsonyi vásáron összegyűlt tömegbe. Huszonegy ember meghalt, ötvenhatan megsebesültek.

Idén már hat akció

2017. január 8-án Jeruzsálemben ugyancsak kamionnal hajtottak bele izraeli katonákba. Négyen meghaltak, a sebesültek száma elérte a tizenötöt.

Még ugyanebben a hónapban, huszadikán egy Holden Commodore márkájú kamion gázolt gyalogosokat, ezúttal az ausztráliai Melbourne-ben. A kamion lopott volt. A támadás hat ember életét követelte.

Érdekes módon, jóllehet bizonyságot nyert a tény, hogy a kamion szándékosan hajtott az emberek közé, az ausztráliai rendőrség azonban tagadta a terrortámadás tényét. A hivatalos közlemény szerint a gépkocsivezető elmeállapotával volt baj, a sofőr rendszeres drogfogyasztó volt, családjával is erőszakoskodott.

Idén február 26-án a németországi Heidelbergben egy terrorista szintén gépkocsival hajtott be egy kávézóba, egy embert megölve, kettő pedig megsebesítve. A rendőrség ez alkalommal sem ismerte el a terrorakció tényét, a németországi sajtó azonban számos párhuzamot vont a támadás illetve a berlini akció között.

2017 márciusában Londonban történt szándékos gázolás. A brit parlament előtt egy Hyundai terepjáró hajtott a gyalogosok közé. A gépjármű vezetője a gázolás után kés ragadva kiszállt a járműből és halálosan megsebesített egy rendőrt. A rendőr mellett további öt személy halt meg – ideértve a terroristát is –, a sebesültek száma pedig negyvenre emelkedett.

Az idei tömeges gázolásos terrorakciók – eddig – a stockholmi merénylettel zárultak

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?