Liviu Dragnea gazdasági ámokfutása

Nemzetközi és hazai gazdasági szakértők rossz hírt közölnek a lakossággal: feltehetően nem lesz semmi a kormánykoalíciós pártok – amúgy is megvalósíthatatlan – ígérgetéseiből. Ezzel még a szociáldemokraták, illetve a kormányt támogató sajtó egy része is egyetért.

Gazdasági megfigyelők szerint a kormánykoalíció felelőtlen ígérgetései miatt Románia ugyanolyan helyzetbe kerülhet, mint volt a gazdasági-pénzügyi válság éveiben, 2008-2010 között. Brüsszelben pedig attól is tartanak, hogy Románia akár Görögország sorsára is juthat, ha folytatja Liviu Dragnea gazdasági ámokfutását. Ezt Románia brüsszeli biztosa, a szociáldemokrata Corina Crețu fejtette ki.

A szociáldemokrata párt volt elnöke, Victor Ponta arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány a szociális helyzetre összpontosít, itt kíván eredményeket elérni, gazdasági területen viszont semmit sem tud felmutatni. Mintha csak az ország helyzetét a helyszínen felmérő, Romániába látogató Nemzetközi Valutaalap szakértőinek véleményét tolmácsolta volna…

A pénzügyi tárca vezetője, Viorel Ștefan nemrégiben be is jelentette, hogy a költségvetési kiadások megnyirbálására kényszerülhetnek, amennyiben a költségvetési hiány meghaladja az Európai Unió által megkövetelt három százalékot. Igaz, a kormány tulajdonképpeni miniszterelnöke, Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke meg is dorgálta a minisztert őszinteségéért. Csakhogy a pártelnök által miniszterelnök-helyettessé és a „legpénzesebb” tárca, a regionális fejlesztési minisztérium élére kinevezett Sevil Shhaideh maga sem titkolta, hogy elfogytak az európai uniós projektek társfinanszírozásához szükséges összegek. Azoknak, akik ilyen tervek megvalósításában érdekeltek, emiatt a bankoktól kell majd hitelt felvenniük. Az viszont nem biztos, hogy a bankok kötélnek állnak.

A kormányfő szerint minden rendben…

Amennyiben nem sikerül legalább 5,5 milliárd eurót lehívni az uniós alapokból a költségvetés teljesen a fejére állhat – figyelmeztetnek gazdasági szakértők, akik jelentős veszélyt látnak a költségvetésben szereplő, közel 50 milliárd lejes hitel elkötelezettségben is, amely komoly megterhelést jelenthet a következő évek költségvetéseire.

Januárban egyébként 5,7 százalékos volt a költségvetési hiány. Az adóbehajtási ráta 25,5 százalékosra sikeredett, ami jócskán elmarad a kormány által tervezett 31,5 százaléktól. A lej az utóbbi hónapokban fokozatosan veszített értékéből a főbb nyugati valuták viszonylatában.

A kormányfői tisztséget inkább csak névlegesen betöltő Sorin Grindeanu szerint azonban minden a rendjén halad, aggodalomra nincs semmilyen ok.

Az viszont biztos, hogy a Szociáldemokrata Pártban is vannak felkészült gazdasági szakemberek, józanul gondolkodó politikusok – hogyan kerülhetett mégis ilyen helyzetbe a román gazdaság?

Húsz millió állampolgár csapdája

Gazdasági és politikai megfigyelő szerint a fő okot az jelenti, hogy a legnagyobb kormánypártban egyszemélyessé vált a vezetés. Liviu Dragnea nem hallgat senki másra, a kormány is csak amolyan bábkabinet, amelyben kizárólag a pártvezető akarata érvényesül, amelyet komaasszonya, Sevil Shhaideh érvényesít a kormányban.

Victor Ponta volt pártelnök szerint magát a kormányprogramot is Liviu Dragnea készítette el – a párt vezető politikusainak tapsa közepette. Ezt Dragnea nem is titkolta, hiszen kifejtette, ő az egyedüli politikus, aki a legapróbb részletéig ismeri a dokumentumot. Csakhogy – és ezt mindenki elismeri – Liviu Dragnea közelről sem gazdasági szakember.

Gazdasági megfigyelők szerint hamarosan bekövetkezik a „vég”: az adakozó kormánynak vissza kell vonnia nem csak ígéreteiből, de „adományaiból” is, hiszen Románia minden bizonnyal túllépi a három százalékos költségvetési hiányt. Ezt pedig nem engedheti meg magának az ország, hiszen ilyen körülmények között leállnak az uniós kölcsönök. A hiányzó pénz egy részét a beruházásokra fordítandó összegekből kell majd elvonni, Romániának pedig nemzetközi kölcsönökhöz kell fordulnia. Csakhogy a romániai kormányprogram ismeretében a nemzetközi hitelezők is gyanakvóakká váltak, főleg, hogy a Nemzetközi Valutaalap Romániában tárgyaló küldöttsége maga is kétkedve fogadta a kormányprogram megvalósításának lehetőségét. Románia tehát legfeljebb rövid időre vehet fel – igencsak drága hitelt.

Válságos időkben Románia beindíthatja a bankóprést is, gyárthatja a fedezet nélküli nemzeti valutát. A nagy kérdés azonban az, hogy a Román Nemzeti Bank beleegyezik-e ebbe…

Az kétségtelen, hogy a Szociáldemokrata Párt csapdahelyzetbe került. A csapdát Liviu Dragnea állította fel – a „bőkezű kormányprogramnak” tapsoló politikusok segédletével. A csapdába pedig 20 millió állampolgár eshet majd bele.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?