Hol a legolcsóbb és hol a legdrágább a piac Romániában?

A piacokon kapható, alapélelmiszerekből álló havi fogyasztói kosár Aradon 156 lejbe, Suceáván 242 lejbe került az év első hónapjában.

Romániában az élelmiszerárak megyéről megyére jelentősen különbözhetnek, így nem könnyű kiszámolni, hogy mennyibe kerülhet egy tíz alapvető terméket tartalmazó fogyasztói kosár. Mindez elsősorban a mezőgazdasági termékekre igaz, a fejlettebb mezőgazdasággal rendelkező megyében a hazai élelmiszertermékek jóval olcsóbban kaphatók, mint az agrártevékenységre alkalmatlan övezetekben.

Az árak nem egyszer az egymáshoz közel lévő megyékben is nagymértékben különbözhetnek. Az Országos Statisztikai Intézet erre egyebek között meggyőző példának hozza fel a méz árát. Egy kiló méz Temesváron átlagosan 33,67 lejbe kerül, míg ugyanezért a termékért Aradon csak 16,75 lejt kell fizetni.

A statisztikusok felmérték, hogy januárban mennyibe kerültek a legfontosabb mezőgazdasági termények a megyei központokban és Bukarestben, illetve mennyibe került a tíz alapvető élelmiszert tartalmazó kosár az idei év első hónapjában ezekben a városokban.

Szerény, de drága „kosár”

Az egy családra számított havi fogyasztói kosarat a statisztikai intézet szakemberei nyolc kiló burgonyából, egy kiló babból, egy kiló hagymából, fél kiló fokhagymából, két kiló répából, négy kiló almából, tizenöt liter tejből, egy kiló juhtúróból, nyolcvan darab tojásból és egy kiló mézből állították össze. A kosár tehát meglehetősen szerény, akár böjtösnek is nevezhetnénk, hiszen húst, sem tartalmaz, de nincsenek benne déli gyümölcsök, édességek, felvágottak, déli gyümölcsök. Igaz, a felmérés csak a romániai piacokon kapható termékeket vette figyelembe.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint például a havi fogyasztói kosár Aradon 156 lejbe kerül. Ugyanezekért a termékekért viszont Suceavában már 242 lejt kellett fizetni.

A felmérés szerint a burgonyáért a piacon a legtöbbet Konstancában kérték el, itt egy kiló krumpli 2,25 lejbe került, de Iasi-ban is 2 lejt kellett érte fizetni, Erdélyben pedig Nagyváradon árulták a legdrágábban, 1,95 lejért.

A burgonyát a legolcsóbban érdekes módon nem a burgonyatermelő övezetekben – a Székelyföldön vagy Moldovában – árulták, hanem Târgoviștén, ahol már 1,08 lejért hozzá lehetett jutni kilójához, de Buzăuban is csak három banival kértek többet érte, Foksányban pedig 1,23 lejbe került.

A bab Nagyszebenben került a legtöbbe, itt 13,33 lej kértek kilójáért, de Gyulafehérváron sem lehetett olcsóbban megvenni 12,75 lejért, Zilahon pedig 12 lejbe került. Slatinán viszon csaknem féláron lehetett hozzájutni, mindössze 7,75 lejért, Iași-ban 7,88, Csíkszeredában pedig 8 lejbe került.

A hagyma kilója Temesváron 3,20 lejbe került, Botoșani-ban, Buzăuban, Slatinán és Vaslui-ban viszont ennek az összegnek kevesebb, mint a feléért, 1,50 lejért lehetett hozzájutni. A legtöbb megyeközpontban – Gyulafehérváron, Brassóban, Kolozsváron, Csíkszeredában, Nagyváradon, Zilahon és Pitești-ben – három lejes átlagáron lehetett hozzájutni.

Erdélyben drágább a fokhagyma és a répa

A legnagyobb árváltozásokat a fokhagymánál jelezték a statisztikusok. Ez esetben is Temesvárról jelezték a legnagyobb árat, itt 23,50 lejt kellett fizetni kilójáért, de nem sokkal kevesebbel marad el Gyulafehérvár, Kolozsvár, Foksány, Csíkszereda, Zilah és Galac sem, ahol 20 lejért árulták. A fokhagymát viszont Craiován csaknem a temesvári ár harmadáért, 8,25 lejért lehetett megvásárolni, de 11 illetve 12 lejbe került kilója Botoșani-ban és Vasluiban. A répa úgyszintén Erdélyben volt a legdrágább: Sepsiszentgyörgyön 4 lejt, Kolozsváron és Nagyváradon 3,50 lejt kértek el kilójáért. Vasluiban viszont már 1,50 lejért lehetett kapni, Brăilában 1,68, Buzăuban és Piatra-Neamț-on 1,75 lejbe került.

Egy kiló almát Konstancán 4,60 lejért árultak – ezzel a város magasan vezet, hiszen a második helyre került Aradon 3,69, Temesváron pedig 3,53 lejért lehetett kapni. A legkevesebbet, 1,66 lejt Vasluiban kérték érte, de Slatinán is 1,79 lejért lehetett kapni az alma kilóját, amelyért Zilahon 2 lejt kértek, és Aradon is csak 25 banival kellett többet fizetni érte.

A tej literének ára 3,50 és 2 lej között változott. A legdrágábban Craiován, a legolcsóbban Nagybányán árulták. A „köztes árat” Craiován, Galacban és Râmnicu Vălceán kérték érte, itt 3,50 és 3,25 lej közötti összegekért volt kapható.

A juhtúró szinte luxustermék

A juhtúró az szinte már luxusételnek számít Romániában. Egy kilónyi termékért Pitești-ben 26,75 lejt kértek, de Târgoviștéban is 25,75 lejbe került. Juhtúrót a legolcsóbban Târgu Jiuban lehetett vásárolni, itt már 15 lejért meg lehetett venni, de Piatra-Neamț-ban is csak 16 lejbe került, Iași-ban pedig 16,50 lejbe.

Nagy volt az áringadozás a tojás esetében is. Darabja Bákóban 1,43 lejbe került, de Suceavában és Botoșani-ban sem lehetett olcsóbban hozzájutni 1,38 illetve 11,25 lejnél. A bákói árnak azonban szinte a harmadáért lehetett hozzájutni Aradon és Slatinán, itt mindössze 50 banit kértek egy tojásért, de Călărași-ban is 54 baniért árulták.

Egy kiló mézet, amint arról már szó volt, a legdrágábban, 35,67 lejért Temesváron lehetett megvásárolni, a legolcsóbban, 16,75 lejért pedig Aradon. De drága volt a méz Besztercén és Ploiești-en is, ahol 35 illetve 33,33 lejt kellett érte fizetni, olcsóbban lehetett viszont hozzájutni Arad mellett Alexandriában és Craiován is, itt 22 és 23,13 lejért árulták kilóját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?