Több hazai milliomos mondott önként búcsút az életnek a rendszerváltás után

1989 után (mert korábban – legalább is hivatalosan – nem léteztek milliomosok Romániában) több dúsgazdag román üzletember is öngyilkos lett. A legutóbbi a tragikus névsorban Vasile Turcu, a Dinamó labdarúgklubvolt részvényese, aki építkezésekből gazdagodott meg.

Mihail Erbașu cégei polgári és ipari létesítmények építésével foglalkoztak. A kétezres évek elején 100 millió dollárra becsült vagyonával a leggazdagabb románok közé tartozott. Két szálloda és több állatfarm tulajdonosa is volt.

A milliomos 2004-ben lett öngyilkos: leugrott Ilfov megyei villájának erkélyéről. Előzőleg azonban késsel akarta szíven szúrni magát, majd akasztással próbálkozott – mindkét kísérlete sikertelen volt. Halála előtt búcsúlevelet hagyott maga után, amelyet azonban felesége megsemmisített. Feltételezek szerint azért menekült halálba, mert a maffia egyre nagyobb „védelmi díjat” követelt tőle.

Két évvel későbben, 2006-ban Florin Anghelescu, a nevét viselő, Anghelescu Industry dohánygyár tulajdonosa vetett véget életének. Bukaresti, Băneasa-negyedbeli villájának alagsorában találták meg, felakasztotta magát.

A villát a közelben lakók egyébként „elátkozott háznak” tartották, ugyanis korábbi lakója, Mihai Ionescu is tragikus véget ért: a házból kilépve elegáns autója felé tartott, amikor agyonlőtték.

Halála előtt a pénzügyi gárda és a rendőrség ellenőrzést tartott Florin Anghelescu gyárában és több mint 650 ezer eurós adócsalást állapított meg. A vizsgálat alkalmával 80 ezer csomag, hamis zárjeggyel ellátott cigarettát találtak a vállalatban. Nagy valószínűséggel ez lehetett öngyilkosságának oka.

Bár szomszédai szerint átlagos emberként viselkedett, nem tűnt ki semmivel, Florin Anghelescu rendkívül agresszíven volt. Újságírókat bántalmazott, apósa szerint pedig feleségét is verte, aki el is vált tőle.

Halálát követően özvegye eladta a több millió eurót érő örökséget és Kanadába utazott, ahol újraházasodott, a pénzből pedig sikeres üzletasszonnyá vált. Florian Anghelescu halálában az a legfurcsább, hogy a kötélen nem találták meg az áldozat DNS-ét.

Háromszor szúrta magába a kést

2011-ben a hústermékek gyártására és forgalmazására szakosodott Spak Goupe cégcsoport tulajdonosa, Andreea Antonescu énekesnő apósa, Constantin Spak hármas késszúrással végzett magával. Menye ekkor hetedik hónapos állapotos volt. Az öngyilkosságot sokat azzal magyarázták, hogy az üzletember több mint kétmillió lejjel tartozott az államnak. Menye szerint azonban ez semmiképpen sem lehetett az öngyilkosság oka, hiszen cégeinek értéke több mint ötször haladta meg a tartozását.

Szerinte Constantin Spak tettét az a depresszió váltotta ki, amely májátültetését követően elfogta az üzletembert, aki egyszerűen nem tudta túltenni magát súlyos májbaján, sőt, meggyőződése szerint májrákban szenvedett. Állítólag orvosa szerint valóban rákos daganat alakult ki a szervezetében. Az tény, hogy a hivatalos szövettani vizsgálat eredményeit nem várta meg. A boncolás alkalmával kiderült, nem szenvedett rákban.

Az „Ilfov megyei lakáskirályként” ismert Nae Nicolae 2013-ban halt meg, miután gépkocsiját a vonat elé vezette. Az öngyilkosság tényét valószínűsíti az, hogy a vasúti sín előtt várakozó autókat megelőzve, szándékosan a vonatnak irányította Bentley gépkocsiját. Nae Nicolae a helyszínen életét veszítette.

A manele-énekes, Adi Minune násznagya, a Gigi Becali jó barátjaként ismert Nae Nicolae 2012-ben már közel 7 millió lejes adósságot halmozott fel. Igaz viszont, hogy egy fölvásárlási ügyletében beperelte a román államot és – amint ügyvédjei mondották – nyerésre állt. Ebben az esetben 12 millió eurót kapott volna kártérítésként az államtól.

Bocsánatot kért mindenért

A leggazdagabb nagyszebeni lakosként számon tartott Ilie Vonica szebeni villájának emeletéről vetette le magát. A Polisano üzletcsoport tulajdonosa ellen az a gyanú merült fel, hogy részese a rákbetegek számára hamis receptek kibocsátása és elfogadása miatt kirobbant botránynak. Mindezzel több mint 3,5 millió eurós kárt okoztak az államnak. A Polisano üzletcsoport részét képezte ugyanis a Retea gyógyszertár-hálózat is. Ilie Vonica feleségét le is tartóztatták. Halála előtt búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben elnézést kért feleségétől mindenért.

Ilie Vonica és családja üzletcsoportja évi 300 millió eurós ületi forgalmat bonyolított le. Ennek ellenére a milliomos igen szerényen, diszkréten élt. A városban elismert orvosként ismerték .

Diákként egyébként Ilie Vonica a vonat alá esett és mindkét lábát amputálni kellett. A technika – és a szívós akarat – azonban csodákat művelt… Így azt csak igen kevesen tudták, hogy műlába volt.

Véletlen baleset, öngyilkosság, gyilkosság?

Rövid idő alatt forgatókönyvek egész sokasága látott napvilágot a Hexi Pharma cég tulajdonosa, Dan Condrea tragikus autóbalesete kapcsán. A milliomos alig néhány órával azt megelőzően veszítette életét, hogy jelentkeznie kellett volna a főügyészségen a cége által gyártott fertőtlenítőszerek állítólagos felhígításának ügyében.

A baleset nyomán a helyszínen a holttestet felesége azonosította, aki ruhája alapján ismert rá férjére. Az rendkívül heves ütközés miatt ugyanis a milliomos holttestét nehezen lehetett azonosítani, arca a felismerhetetlenségig eltorzult.

A főügyészség ügyészei végül is arra a következtetésre jutottak, hogy az üzletember öngyilkos lett, és lezárták a dossziét. A sajtóban azonban továbbra is olyan hírek jelentek meg, hogy Dan Condrea korántsem lett öngyilkos, az üzletembert végül is a titkosszolgálatok „vonták ki a forgalomból”.

Legutóbb Vasile Turcu kísérelt meg öngyilkosságot 2017. március elsején. Az üzletember felakasztotta magát, de még életben volt, amikor rátaláltak. Vagyonát 130-135 millió euróra becsülték, ám az utóbbi időben hatalmas veszteségei voltak. A baj akkor kezdődött, amikor elkezdett bankhiteleket felvenni. Az ellenőrzés azonban csakhamar kikerült az ellenőrzése alól, és maradtak a nagy adósságok. Búcsúlevelében tettét anyagi zavaraival magyarázta. Az üzletember csütörtök hajnalban halt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?