A Rise Project utánajárt Liviu Dragnea „kókuszpálmákra költött” egymillió eurójának

Több mint egymillió euró ütötte 2007 végén a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea markát, hat tengerparti, hegyvidéki és Duna-menti ingatlanjainak eladásából. Ez az összeg azonban eltűnt a politikus vagyonnyilatkozatából.

Minderre a Rise Projekt oknyomozói újságírói derítettek fényt. Liviu Dragnea ingatlanainak vásárlója az enyhén szólva kétes hírű üzletember, Costel Comana volt, aki 2015-ben, egy repülőgép illemhelyén öngyilkos lett, miután megtudta, hogy az egyik gyanús vállalkozása ügyében a hatóságok már több személyt őrizetbe vettek. A vállalkozót azzal gyanúsították, hogy több száz millió euróval károsította meg a román államot.

Az oknyomozó újságírók kiderítették, hogy Liviu Dragnea által kapott jelentős összegnek valahol Brazíliában veszett nyoma. Abban az országban, amelyet a pártelnök az utóbbi években több alkalommal is meglátogatott. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lett az egymillió euróval, a PSD elnöke azt válaszolta: kókuszpálmákat vásárolt.

Dragnea brazíliai emberei

Liviu Dragnea és Costel Comana kollégák voltak az egyetemen, de utána is barátok maradtak. Az üzletember kísérte el gyakori brazíliai útjaira a politikus. Arra is fény derült, hogy Comana és Dragnea tagja volt román politikusok és üzletemberek viszonylag szűk – 10-15 fős – csoportjának, akik több mint tíz éven át Brazíliában, Comana cumbucói, teniszpályával és uszodával ellátott tengerparti villájában tartottak rendszeresen titkos találkozót, amelyen az ország határaitól távoli országban lévő üzletkötéseikről tárgyaltak. Meg természetesen dáridóztak, és igen jól érezték magukat.

A Rise Project szerint Liviu Dragnea az utóbbi évek során nagy mértékben megerősítette gazdasági és politikai helyzetét. Megbízható emberekkel vette körül magát – legutóbb például Sorin Grindeanu miniszterelnökkel –, akik minden szavának engedelmeskedtek. Az újságírók azt is kiderítették, hogy kapcsolatai egészen Brazíliáig kiterjedtek, ahol éppen a „cumbucói csoportra” támaszkodhatott.

Brazíliában három embere is van, illetve volt. Egyikük Costel Comana, aki két vállalkozást is működtetett Fortalezában. 2014-ben hozta létre a Regiotrans Fabricacao de Locomotivas vállalatot, amely mozdonygyártásra valamint vasúti közlekedésre szakosodott. Másik cége a Robra volt, amely nevében Románia és Brazília nevét ötvözi, és ingatlangazdálkodással továbbá szállodaiparral foglalkozott. A két cég tekintélyes – 1,3 millió és 429 ezer dolláros – alaptőkével jött létre.

Dragnea másik embere brazil állampolgár, a 38 éves Cauby Cursinio Campos Junior, aki 10-10 százalékkal volt résztulajdonosa a két vállalatnak. Ő volt a Brazíliába látogató román csoport számára a „hasznos ember”, akit bármilyen célra fel lehetett használni. Amikor például Dragnea Brazíliába látogatott, ő volt a „román vendég” sofőre, aki akár 500 kilométerre is elutazott érte, a natali repülőtérre. Comana maximálisan megbízott Campos Juniorban, akinek aláírási joga is volt.

Campos Junior, a „térség ura”

A brazil tulajdonképpen Cumbuco, sőt, az egész térség ura. Uzsorakamatokkal is foglalkozik, gépkocsi-kölcsönző cége, bevásárlóközpontjai, ingatlanjai vannak. Bár a két céget Fortalezában jegyezték be, Comana tulajdonképpen ideje nagy részét a Ceara tartomány fővárosától alig 30 kilométernyire levő Cumbucóban töltötte – itt találkoztak a „beavatott” román politikusok és üzletemberek is. Cumbuco bájos üdülőhely, legfeljebb három emeletes épületekkel, medencékkel, pálmafákkal, bárokkal, vendéglőkkel. Comana luxusvillája a tengerparton volt. A helybeliek szerint a luxusvilla rendszeres vendégei között volt Liviu Dragnea is.

De közéjük tartozott Radu Mazăre, Konstanca volt polgármestere is, aki beismerte, hogy a találkozott Fortalezában Liviu Dragneával – hölgyek társaságában. 2015 január elsején Comana és Campos Junior felszámolta a Regiotrans vállalatot, az alaptőkét pedig a részvények értékben elosztották egymás között.

Romániai pénzek – Brazíliában

Dragnea harmadik embere Mugurel Gheorghiaș, aki ugyancsak egyetemi társa volt, és aki tagja volt annak az diákzenekarnak, amelyben Dragnea dobolt. A „Csigának” becézett Gheorghiaș 2010-ben Brazíliában – Campos Juniorral együtt – létrehozta, 1 millió dolláros alaptőkével a M&J Investimentos Turisticos LTDA céget, amelynek útján szállodákba, vendégkőkbe, ingatlanokba fektetett be. A vállalatba Gheorghiaș Romániából hozta a pénzt. A Rise Projekt szerint 2010 és 2011 között legalább hat lakalommal érkezett pénzt az „anyaországból” a vállalatba. A pénzek ott szerepelnek Brazília Központi Bankjának adatbankjában, de az összegeket titkosították.

Akárcsak Comana, Gheorghiaș is abszolút megbízott Campos Juniorban, aki a Rise Projekt kérdéseire csupán annyit válaszolt, hogy azokat „tegyék fel a románoknak, akik felől érdeklődnek”.

Mugurel Gheorghiaș brazíliai vállalata létrehozásának időpontjában ügykezelője és részvényese volt a romániai Tel Drum vállalatnak, amelyet 2002-ben privatizált a Teleorman megyei tanács, ennek elnöke akkor Liviu Dragnea volt. Jóllehet a PSD elnöke több alkalommal is tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Tel Drumhoz, az tény, hogy a vállalat abban az időszakban, amikor Dragnea állt a megyei tanács élén, rengeteg pénzt kapott a Teleoman megyei hatóságokkal kötött üzletekből.

A politikus egy román lapnak korábban azt nyilatkozta, hogy fogalma sincs a „Csiga” üzleteiről és arról, hogy részvényese-e a Tel Drumnak. Ami igencsak furcsa olyan körülmények között, amikor Cumbucóban szoros kapcsolatban áll és együtt nyaralt vele a turistaparadicsomban…

A Rise Projekt oknyomozó riporterei igyekezett felvenni a kapcsolatot Gheorghiaș-sal, ám csak feleségével beszélgethettek, aki közölte, férje elutazott Romániából és nincs telefonja. Megkeresték Râmnicu Sărat-i lakásán is, de nem nyitottak ajtót. A szomszédok szerit otthon volt, autója is a ház előtt parkolt.

Magántársaság – állami pénzből

Comana öngyilkosságát követően a cumbucói luxusvillát Junior Campos bérletre hirdette meg a facebookon. A Rise Porjekt érdeklődése nyomán nemrégiben törölte a bejegyzést a közösségi oldalról. Junior Campos egyébként teljesen átvette a Robra Construcao irányítását – a cég részvényeinek 90 százalékával rendelkezik – és székházát Fortaleza egyik szegénynegyedébe tette át.

2016-ban a romániai ügyészek igyekeztek feltérképezni Comana ingatlanjait és cégeit, hogy a Regiotrans dosszié kapcsán visszaszerezzék az államnak okozott veszteségeket. A romániai Regiotrans vállalatot Comana üzlettársával, Iorgu Ganeával 2005-ben hozta létre. A vállalat éveken át egyrészt állami szubvencióból, másrészt korrupt tisztségviselőinek törvénytelen akciói útján Románia egyik legnagyobb magán vasúti társaságává nőtte ki magát. Gyakorlatilag a vállalat közpénzeket kapott, függetlenül attól, hogy voltak-e avagy sem utasai. 2009-ben például 10 millió eurós állami támogatásban részesült, két év múlva pedig 40 millió euróban.

A korrupcióellenes ügyészség adatai szerint a Regiotrans jelentős csúszópénzeket fizetett a román vasúti társaság vezetőinek és a közlekedési minisztérium igazgatóinak jól fizető szerződésekért. Így a versenytárgyalásokat úgy szervezték meg, hogy azok Costel Comana vállalatának kedvezzenek.

A Rise Projekt brazíliai kapcsolatai felől érdeklődő kérdéseit Liviu Dragnea ennyivel intézte el: „Tizenegy éve járok Brazíliába, és közlöm mindenkivel, aki ezzel foglalkozik, hogy a jövőben is menni fogok, ahogyan a világ számos más helyén is jártam. Brazíliában több helyen is voltam, Brazília nagy ország. Semmi illegális dolgot nem követtem el. Ha jól tudom, jogom volt és még van arra, hogy szabadon közlekedjek a világban. Pont.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?