Huszonhárom honatyának gyűlt meg a baja a törvényekkel

A parlamenti képviselők és a szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításai során a honatyáknak nagy gondjuk volt rá, hogy mindenképpen megerősítsék parlamenti mentelmi jogukat. A hosszas vita nyomán elfogadott változtatások rosszmájú politikai megfigyelők szerint a honatyák nem kevés elővigyázatosságról tesznek bizonyságot, annak érdekében, hogy kivédjék majd bűnvádi felelősségre vonásukat.

A „negyvenhatos" Fenechiu

Ráadásul a jelenlegi parlamentnek 23 olyan tagja van, akinek neve bűnvádi dossziékban szerepel. (Nem kimondottan idetartozik, de a jelenlegi hatalom „feddhetetlenségére" vall az is, hogy a kormányban 15 miniszter és államtitkár ellen indult úgyszintén büntetőeljárás).

Dan Voiculescu – a Szekuritáté Levéltárát Vizsgáló Országos Tanács által bebizonyítottan volt szekus ügynök – szenátor ellen az Élelmiszeripari Kutatóintézet törvénytelen privatizációja miatt folyik eljárás. A Konzervatív Párt egykori alapítója közel 4 hektáros területet vásárolt az intézettől, a piaci árnál hetvenötször olcsóbban. A dosszié egyelőre járja végtelennek tűnő útját a román igazságszolgáltatásban, utoljára hat hónapig elfektették a bukaresti törvényszéken, jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon rostokol, ahol április 25-én került tárgyalásra.jan23foto-1-Voiculescu

A Szociáldemokrata Párt alelnökét, Liviu Dragnea szenátort a Traian Băsescu államfő sorsáról döntő népszavazás alkalmával elkövetett csalással vádolják. Az ügycsomó szerint komplex országos mobilhálózatot hozott létre. Ennek segítségével megfelelő adatokat kapott a referendumon való részvételről, illetve a szavazás alakulásáról. A mobilhálózat útján 14 ezer felhasználóval állt kapcsolatban, akiknek utasítást adott a szavazási arány növelésére.

A jelenlegi közlekedési tárcavezető, Relu Fenechiu, az ellene felállított dossziénak megfelelően, régi transzformátorokat adott el új gyanánt egy állami energiaszolgáltató cégnek, ezért közérdekeket sértő szolgálati visszaélésért vonták felelősségre. 2006-ben összeállított dossziéját jó ideig „megsétáltatták" az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság útvesztőjében, idén nyáron azonban immár átkerült az igazságszolgáltatáshoz.

A „trafó-dosszié" mellett azonban Fenechiu neve negyvenhat korrupciós és az állammal törvénytelenül megkötött ügycsomóban is szerepel.jan23foto-2-Fenechiu

Felfüggesztett börtönbüntetés

Gigi Neţoiu ellen három év felfüggesztett börtönbüntetést mondtak ki 12 futballista törvényellenes eladása miatt. hét társával együtt több mint 10 millió euróval károsította meg az államot.

Ugyancsak három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Verginel Gireadă is. A Mihai Eminescu községbeli polgármestert a kolozsvári törvényszék személyes és közérdek elleni szolgálati visszaéléssel, okirathamisítással vádolja. Konkrétan arról van szó, hogy meghamisította egy telek tulajdonjogát. A bíróság azonban nem tiltotta meg azt, hogy parlamenti tisztséget vállalhasson. Községi polgármesterként csinos vagyont szedett össze: 40 hektár szántófölddel, két házzal, egy személygépkocsival, egy traktorral, 10 ezer eurót érő ékszerrel rendelkezik, 275 ezer lejjel hitelezett meg egy magánvállalkozást, tavaly pedig, csupán mezőgazdasági tevékenységéből 180 ezer lejt keresett. Polgármesterként feleségét is a hivatalban alkalmazta, referensként.jan23foto-3-Verginel

Előzetes letartóztatás

A szenátus jogi bizottságának elnöke, Tudor Chiuariut a Román Posta privatizációjánál elkövetett visszaélésekkel vádolják. A volt igazságügyi minisztert 2010-ben állították bíróság elé, közérdeket sértő szolgálati visszaélés miatt. A vádnak megfelelően a Román Posta tulajdonába tartozó ingatlant adott el törvényellenesen egy magán cégnek. Chiuariut az első fokon felmentették, az ügyészek azonban fellebbeztek.

A Dan Diaconescu Néppárt szenátorát, Antonie Solomont 2010-ben előzetes letartóztatásba helyezték megvesztegethetőség, okirathamisítás miatt. A vád szerint 50 ezer eurót kapott egy pitesti-i magáncég tulajdonosától, Corneliu Penescutól, akinek különféle szívességeket tett Craiovában. Az ügycsomó egyelőre még az alapfokon történő tárgyalásra vár.jan23foto-4-Ridzi

Dan Popescu szenátort csupán 24 órára helyezték előzetes letartóztatásba. A vád ellene: megvesztegetés, a közérdeket rendkívül súlyosan sértő szolgálati visszaélés. A Gorj megyei törvényszék határozatának megfelelően azonban szabadlábon védekezhet. Popescu testvérével együtt, a Maserati Construct kft tulajdonosaként 2008-ban arra vállalkozott, hogy stadiont épít Peştişani községben. Jóllehet a létesítményt egy év alatt kellett volna felépíteniük, az még most sincs készen, a cég viszont az el nem végzett munkákért 150 ezer lejt vett fel. Az ügycsomó még nem került a bírósághoz.

Becali bőröndje

Ion Stan ellen hivatali visszaélés miatt indult eljárás. A képviselő kétmillió lejt kért benzinre egy vállalkozótól, a választási kampány során felhasznált 600 jármű számára, 2009-ben pedig vele fizettette ki azt a 155 ezer lejt vödröt, amelyet az európai parlamenti választási kampány során szétosztottak a lakosság között. Mindezért Ion Stan közbeszerzési szerződéseket ígért az üzletembernek.

Miron Mitrea képviselőt 2009-ben állították bíróság elé. A vád szerint 2001. és 200. között több mint 9 milliárd régi lejt kapott Irina Paul Jianutól, amiért megerősítette őt az Állami Építkezési Felügyelőség főinspektori tisztségében. A Legfelsőbb Bíróság azonban röviddel később úgy döntött, az ügycsomót újra össze kell állítani, ezért a dossziét visszautalták az Országos Korrupcióelleni Igazgatósághoz.jan23foto-5-Becali

Monica Iacob Ridzi 2009-ben, az ifjúsági napok ürügyén a rendezvénnyel kapcsolatos munkákkal bízott meg törvényellenesen magáncégeket. A volt ifjúságügyi miniszter a vádak nyomán csak nehezen távozott tisztségéből, a tavalyi, decemberi választásokon pedig – miután pártjából, a Demokrata Liberális Pártból kizárták – Dan Diaconescu Néppártjának színében lett képviselő.

Gigi Becalit a bőrönd néven elhíresült ügycsomó miatt állították törvény elé. A Steaua labdarúgócsapatának tavaly decemberben képviselővé választott szponzora bőröndben vitte a pénzt a Besztercei Gloria játékosainak, hogy – Becali szavai szerint – „tegyenek eleget szolgálati kötelességüknek", vagyis verjék meg a Bukaresti Rapidot, ami a Steaua érdekeit szolgálta volna. A Gloria minden egyes játékosa 5-10 ezer eurónak megfelelő összeget kapott volna a győzelemért. A dossziéban azonban Becalit alapfokon felmentették – az ügy azonban nem zárult le.

Egy mondatban

A továbbiakban immár csak tömören: Teodor Atanasiu ellen választási megvesztegetéssel indult eljárás; Victor Paul Dobre volt minisztert azzal vádolják, hogy az alkotmánybírósághoz intézett levelében nem vállalt felelősséget a választási listán szereplő szavazók számáért; Sebastian Ghiţát, a RTV tévé-adó tulajdonosát immár tizedik éve kőolajpanamával gyanúsítják; Mircea Banias ellen a konstancai kikötőben elkövetett korrupciós cselekedetekért állt össze bűnvádi dosszié; Sorin Rosca Stănescu – Dinu Patriciuval együtt – a Rompetrolnál elkövetett törvénytelenségek miatt került bíróság elé; Thuma Hubert Petru Ştefan „pártbeli felelős személy befolyását" használta fel saját érdekeiben.

Kimaradt?